Na Ukrajine sa bojuje aj o našu bezpečnosť. Pred touto vojnou sa neskryjeme, uviedol Macko

TA3
12.4.2022 21:00

Predseda vlády a minister obrany sa nezhodujú v tom aké ďalšie zbrane darujeme Ukrajine. Eduard Heger nevylúčil, že to budú stíhačky MiG-29, ale o húfniciach Zuzana s Volodymyrom Zelenským údajne nerokoval. Presný opak však tvrdí minister obrany, ktorý poprel dodávku stíhačiek, ale pripustil, že Ukrajinci požiadali o húfnice Zuzana.

20220412_tema_dna_1.jpg
TA3

"Rusi vedú celopriestorový boj. Od začiatku invázie sme videli, že sa používajú všetky možné prostriedky," uviedol Pavel Macko, bývalý veliteľ výcvikového centra spojeneckých síl NATO. 

"Ukrajinci sa dostali do situácie, keď vidia, že nemá význam sa vzdať, pretože nemajú garanciu, že čo s nimi bude po tom," myslí si Macko. Slovensko podľa neho robí všetko, čo môže. 

Pomoc nie je len symbolická

"My sa nemôžeme tváriť, že Slovensko je absolútne neutrálne," povedal Macko. Bývalý veliteľ dodal, že pomoc pre Ukrajinu nie je len symbolická a zároveň nevidí v konkrétnych položkách niečo, čo by oslabovalo našu krajinu.

Alexander Duleba, analytik zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, si myslí, že je veľká šanca, že sa podarí identifikovať ľudí, ktorí na Ukrajine páchali vojnové zločiny. Podľa analytika Rusi už odišli zo štyroch oblastí. 

"Na Ukrajine sa bojuje aj o našu bezpečnosť. Keď vieme s niečim pomôcť, tak v podstate pomáhame aj sami sebe," uviedol Duleba. O darovaní S-300 povedal, že ju aj tak bolo potrebné "doservisovať"

Ukrajina by mala mať dostatok živej sily

Macko povedal, že Slovensko má aj priestor poskytnúť húfnice Zuzana Ukrajine. Ak by sa však predávali, tak ich predajú za nákupné ceny. "Robíme to, aby sme pomohli a môžeme si to dovoliť. Keď Ukrajina padne, tak budeme mať agresívneho suseda," dodal Macko. "Ak si niekto myslí, že sa pred tou vojnou skryje, tak je naivný." Ukrajina má podľa jeho slov dostatok "živej sily", ale nemá dostatok vybavenia. 

Duleba povedal, že zverejnenie videa o presune obranného systému S-300 bolo nezodpovedné zo strany Roberta Fica. Ukrajinci podľa jeho slov ocenili odovzdanie S-300, keďže dúfajú, že tento príklad budú nasledovať aj ďalšie krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok