V Mariupole zomrelo odhadom 21-tisíc civilistov, uviedol starosta mesta

TA3 ČTK
12.4.2022 17:47

Podľa posledných odhadov mohlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v juhukrajinskom Mariupole zomrieť až 21-tisíc civilných obyvateľov, uviedol v utorok starosta obliehaného mesta podľa agentúry Reuters. Starosta strategicky dôležitého prístavného mesta Vadym Bojčenko zároveň zdôraznil, že od začiatku pouličných bojov je zložité zistiť presný počet obetí.

Situácia na Ukrajine.
TASR/AP

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko stanicu CNN povedal, že predbežné odhady hovoria dokonca až o 22-tisíc mŕtvych v meste."Kvôli situácii v Mariupole je zložité komentovať počty obetí, mesto je obliehané a pod blokádou," upozornil oblastný gubernátor. 

Úrady podľa neho v súčasnej dobe pracujú s informáciami, ktoré hovoria o 20-tisíc až 22-tisíc mŕtvych. Nezávislé odhady ohľadom obetí neľútostného ruského bombardovania mesta nie sú k dispozícii, podotkla CNN.

Strategicky položený prístav Mariupol na brehu Azovského mora už 40 dní oblieha ruská armáda. Mesto je zdevastované jej ostreľovaním a podľa agentúry AFP v ňom zostáva asi 160-tisíc obyvateľov, odrezaných od sveta a trpiacich nedostatkom vody, potravín, elektriny a tepla.

Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň preveruje informácie o použití chemických zbraniach v Mariupole. Ukrajinský pluk Azov, ktorý obkľúčené mesto bráni, oznámil, že ruská armáda v pondelok večer v Mariupole použila bližšie neupresnenú "jedovatú látku", ktorú zhodila na obrancu mesta z dronu. 

Obete mali problémy s dýchaním a pohybom. Eduard Basurin, zástupca proruských separatistov, ktorí sa podieľajú na obliehaní Mariupolu, použitie chemických zbraní poprel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok