V Buči sa našlo už vyše štyristo tiel, oznámil starosta. Putin označil správy o násilnostiach za falošné

TA3 ČTK
12.4.2022 16:15

Starosta mesta Buča Anatolij Fedoruk informoval, že úrady doteraz objavili telá 403 ľudí, o ktorých sa domnievajú, že ich zabili ruskí vojaci za dobu, čo oblasť okupovali. Podľa agentúry Reuters dodal, že počty takto nájdených tiel stále rastú.

Buča
TASR/AP

Ruské sily ovládali Buču ležiace na severozápad od ukrajinského hlavného mesta asi mesiac, stiahli sa z nej koncom marca. Ukrajinská strana tvrdí, že ruskí vojaci v Buči zabíjali, znásilňovali a mučili civilistov, čo Moskva popiera a označuje za provokáciu. Ruský prezident Vladimír Putin dnes o týchto informáciách povedal, že ide o falošné správy.

Snímky vyvolali zdesenie

Buča bola prvým mestom, kde po odchode ruských vojsk vyšli najavo zverstvá, aké sa tam diali počas okupácie. Snímky z tohto mesta vyvolali najmä v západných krajinách zdesenie, Kyjev upozorňuje, že podobné nálezy sa opakujú aj na ďalších miestach.

Fedoruk tiež na dnešnom brífingu povedal, že je príliš skoro na to, aby sa do mesta začali vracať jeho obyvatelia. Gubernátor Kyjevskej oblasti, v ktorej leží aj Buča, dnes povedal, že návrat do predtým okupovaných miest bude viac či menej reálne možný na konci mája. 

Ukrajinské úrady už skôr varovali pred nastraženými mínami, v oslobodenej oblasti ale taktiež plne nefungujú dodávky elektriny či plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok