Johnson musí platiť. Kauza premiérskych večierkov počas lockdownu vyvrcholila pokutami

TA3 TASR
12.4.2022 16:05

Britský premiér Boris Johnson dostane pokutu za porušenie pandemických pravidiel počas večierkov, ktoré sa konali vo vládnych priestoroch počas lockdownu. Oznámil to v utorok jeho úrad na Donwning Street.

Johnson
TASR/AP

Pokutu dostane aj minister financií Rishi Sunak. Obom podľa Downing Street doručili oznámenie od londýnskej Metropolitnej polície o tom, že im bude udelená pevne stanovená pokuta. Hovorca premiérovho úradu však nešpecifikoval, na ktorú z udalostí sa pokuta vzťahuje, píše BBC.

MPS vyšetruje údajné porušenie pandemických pravidiel na 12 večierkoch v sídle premiéra na Downing Street počas lockdownov v rokoch 2020 a 2021. Na niektorých z nich sa mal zúčastniť aj premiér Johnson. Kauza je známa pod názvom "partygate".

MPS v utorok oznámila, že za porušenie pravidiel udelila už viac než 50 pokút. Polícia uviedla, že mená pokutovaných osôb nezverejní. Vláda však podľa BBC sľúbila, že oznámi, či medzi nimi sú aj Johnson a Sunak. Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer povedal, že Johnson a Sunak "porušujú zákon a opakovane klamali britskú verejnosť". Obaja by podľa neho mali odstúpiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok