Británia pošle Ukrajine ďalšie prvotriedne vojenské vybavenie vrátane zbraní, uviedol Johnson

TA3 TASR
8.4.2022 19:02

Britská vláda pošle Ukrajine ďalšie "prvotriedne" vojenské vybavenie vrátane protilietadlových a protitankových rakiet, oznámil v piatok premiér Boris Johnson. Zároveň odsúdil "bezohľadný útok" na železničnú stanicu v meste Kramatorsk, z ktorého Kyjev obvinil Rusko. Informovala agentúra AFP.

Premiér Johnson stratil matku. Bola preňho najvyššou autoritou
TASR/AP

Súčasťou zásielky, ktorá má hodnotu 100 miliónov libier (takmer 120 miliónov eur), sú aj protilietadlové rakety typu Starstreak a 800 protitankových striel, priblížil Johnson v Londýne, stojac po boku nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Raketový útok na železničnú stanicu v Kramatorsku, pri ktorom zahynulo údajne 50 ľudí vrátane piatich detí, podľa Johnsona ukazuje, "ako hlboko klesla kedysi tak velebená armáda" ruského prezidenta Vladimir Putina. Scholz tento útok odsúdil ako "ohavný" čin.

Nemecký kancelár tiež obhajoval prístup svojej vlády, ktorá podľa kritikov nerobí dosť pre pomoc Ukrajine. "Robíme všetko, čo je v našich silách a robíme toho veľa," povedal Scholz, pričom poukázal na plány Berlína znížiť svoju závislosť na ruských energiách.

Johnson po rokovaní so Scholzom avizoval spoluprácu medzi Nemeckom a Britániou v súvislosti s prechodom na obnoviteľné zdroje energie. "Naše energetické systémy nedokážeme transformovať zo dňa na deň, ale tiež vieme, že ani Putinova vojna sa neskončí zo dňa na deň," povedal britský premiér.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že krvavý incident v Kramatorsku bol úmyselným útokom na civilistov. Rusko zodpovednosť za útok - ako obvykle pri podobných udalostiach -poprelo. Moskva tvrdí, že ide o provokáciu a klamstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok