V prípade straty Kotlebovho mandátu sa niet o čom baviť, hovorí Kolíková

TA3 TASR
12.4.2022 14:16

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je presvedčená o tom, že rozsudkom Najvyššieho súdu SR stratil líder ĽSNS Marian Kotleba svoj poslanecký mandát.

Ministerka Mária Kolíková predstavila veľkú novelu zákona
TA3 / David Duducz

Odmietla polemiku a možnosť, ktorú pripúšťa sám Kotleba, že mu mandát podľa výkladu ústavy nezanikol. "Jednoznačne tu je spáchaný úmyselný trestný čin, tu sa niet o čom baviť," uviedla Kolíková po rokovaní vlády.

Kotleba 11. 4. oznámil na sociálnej sieti, že si chce ďalej uplatňovať poslanecký mandát v Národnej rade SR, odvoláva sa pritom na ústavu. Podľa jej výkladu v prípade podmienečného trestu mieni, že jeho mandát ostáva naďalej platný a zúčastní sa aj na ďalšej schôdzi parlamentu.

Rozsudok v písomnej forme zatiaľ nemajú

Kancelária NR SR uviedla, že zatiaľ nemá k dispozícii rozsudok v Kotlebovej kauze v písomnej forme. Aj Mandátový a imunitný výbor NR SR podľa predsedníčky Anny Andrejuvovej čaká na písomné oznámenie.

Najvyšší súd SR odsúdil 5. apríla šéfa ĽSNS v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok