Kotleba si chce ďalej uplatňovať poslanecký mandát, odvoláva sa na ústavu

TA3 TASR
11.4.2022 14:58

Predseda ĽSNS Marian Kotleba si chce ďalej uplatňovať poslanecký mandát v Národnej rade SR. Uviedol to v stanovisku, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Odvoláva sa na Ústavu SR, kde sa v súvislosti so stratou mandátu hovorí aj o podmienečnom odložení výkonu trestu.

Mandát poslanca podľa ústavy zaniká "dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin alebo ktorým bol odsúdený za trestný čin a súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody".

Kotleba si myslí, že jeho mandát ostáva naďalej platný, preto si ho mieni uplatňovať a zúčastní sa aj na ďalšej schôdzi parlamentu. "Ak je trest podmienečne odložený, tak účinok trestu v podobe straty mandátu poslanca NR SR nenastáva, mandát nepadá, čiže poslancovi ostáva," vyhlásil Kotleba vo videu. Zároveň tvrdí, že úmysel mu na súde nebol dokázaný.

Kancelária NR SR uviedla, že zatiaľ nemá k dispozícii rozsudok v Kotlebovej kauze v písomnej forme. Aj Mandátový a imunitný výbor NR SR podľa jej predsedníčky Anny Andrejuvovej čaká na písomné oznámenie.

Najvyšší súd SR odsúdil 5. apríla šéfa ĽSNS v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok