Utrápený Zelenskyj od začiatku vojny viditeľne zostarol, dokazujú to fotografie

TA3/Henrieta Mihalková
14.4.2022 06:00

Unavené a smutné oči, prehĺbené vrásky a neupravená brada. Fotografie zachytávajúce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ukazujú, ako veľmi sa vojna podpísala na jeho vzhľade. Bombardovanie ukrajinských miest, Putinove hrozby jadrovými zbraňami, ruské zabíjanie nevinných civilistov a nedostatok spánku výrazne ovplyvnili jeho zovňajšok.

Utrápený Zelenskyj od začiatku vojny viditeľne zostarol, dokazujú to fotografie
TASR/AP

Po tom ako sa u nášho východného suseda začala vojna, Zelenskyj vymenil oblek za nepriestrelnú vestu a elegantné topánky za tenisky. Vojna na Ukrajine, ktorú začalo vtrhnutím na Ukrajinu Rusko, sa na vzhľade ukrajinského prezidenta výrazne odzkadlila. Stres a nedostatok spánku mu v tvári prehĺbili vrásky, vek mu pridala aj neupravená brada. Prezident Zelenskyj od 24. februára viditeľne zostarol.

Rok 2019

Štyridsaťštyriročný Zelenskyj bol pôvodne komikom, hercom, venoval sa dabingu aj moderovaniu. Hlavou štátu sa stal v roku 2019, kedy v druhom kole porazil Petra Porošenka.

Zelenskyj_kandidát TASR/AP

24. februára

Vo štvrtok 24. februára ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že rozhodol o uskutočnení "špeciálnej vojenskej operácie" vo východnej časti Ukrajiny. Útoky prebiehali na viacerých miestach Ukrajiny. Volodymr Zelenskyj v tento deň vyhlásil vojnový stav. Ukrajina tiež kvôli vysokému riziku pozastavila 24. februára všetky civilné lety. Po ruskej invázii zároveň prerušila diplomatické vzťahy s Ruskom. Ruskú inváziu na Ukrajine odsúdila väčšina sveta.

Zelenskyj Reprofoto: Instagram/zelenskiy_official

25. februára 

"Sme tu. Sme v Kyjeve. Bránime Ukrajinu," uviedol vo videu z 25. februára Zelenskyj. Vyvrátil tak zároveň správy o tom, že mal z Ukrajiny ujsť. V piatok 25. febuára tiež zaznamenali v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ zvýšenú mieru radiácie. Odborníci nárast radiácie pripísali "narušeniu rádioaktívnej pôdy v dôsledku pohybu veľkého množstva ťažkej vojenskej techniky cez oblasť". To zrejme spôsobilo uvoľnenie kontaminovaného rádioaktívneho prachu do ovzdušia.

Zelenskyj Reprofoto: Instagram/zelenskiy_official

2. marca 2022

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil v stredu 2. marca, že na Ukrajinu nepošle ani vojakov, ani zbrane. Avizoval vtedy, že jeho vláda pripravovala humanitárnu akciu na pomoc núdznym na Ukrajine.

Zelenskyj Reprofoto: Instagram/zelenskiy_official

4. marca 2022

Zelenskyj apeloval v piatok 4. marca na prijatie ešte tvrdších sankcií voči Rusku. Stalo sa tak po tom, čo ruské sily v noci zo štvrtka na piatok zaútočili na Záporožskú jadrovú elektráreň. Britský dennik The Times informoval 3. marca, že Zelenskyj za prvý týždeň vojny prežiť najmenej tri pokusy o atentát. Zabiť sa ho údajne pokúšali žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny a príslušníci jednotiek z Čečenska. 

Zelenskyj TASR/Jakub Kotian

9. marca 2022

Množstvo obetí si vyžiadal ruský letecký útok na nemocnicu v centre ukrajinského mesta Mariupol, ktorý Kremeľ spochybňoval. Zelenskyj označil útok za "vojnový zločin". Ruské sily v stredu 16. marca bombardovali aj divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ, v ktorom sa údajne ukrývali stovky civilistov.

28. marca 2022

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková obvinila Rusko z nezodpovedných a potenciálne nebezpečných činov v okolí odstavenej jadrovej elektrárne v Černobyle. Informovala o tom v pondelok 28. mcarca stanica BBC s tým, že Vereščuková obvinila ruské sily, že bránili ukrajinským hasičom pri likvidácii lesných požiarov, ktoré vypukli v tzv. vylúčenej zóne okolo černobyľskej elektrárne.

Zelenskyj TASR/AP

31. marca 2022

Zelenskyj upozornil 31. marca pred poslancami austrálskeho parlamentu, že ruská vojenská agresia voči Ukrajine predstavuje bezpečnostnú hrozbu pre celý svet. Vystúpil aj pred poslancami Holandska. Krajinu vyzval, aby poskytla Kyjevu zbrane a pomoc pri obnove krajiny zničenej inváziou ruskej armády. Zároveň požiadal holandskú vládu o bojkot ruských energetických surovín a o podporu členstva Ukrajiny v EÚ. V noci na 1. apríla uviedol, že ruská armáda sa sťahuje z oblastí na sever od ukrajinskej metropole Kyjev, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti.

Zelenskyj TASR/AP

2. apríla 2022

Zelenskyj vo svojom nočnom videoprejave 2. apríla Rusko opäť obvinil z ďalších vojnových zločinov. Uviedol napríklad aj to, že Moskva sa pokúša odvádzať do boja ako brancov aj ľudí z anektovaného Krymu. Ďalej povedal, že ruskí vojaci sa zo severu Ukrajiny sťahujú "pomalým, ale viditeľným" spôsobom. Dodal, že v niektorých prípadoch ich vytlačili ukrajinské sily, ale v iných odišli aj z vlastnej vôle. "Ostáva po nich úplná pohroma a množstvo nebezpečenstiev, to je pravda," povedal. Rusi podľa jeho slov oblasť pri svojom odsune zamínujú, a to dokonca v okolí domov či mŕtvol ležiaciach na zemi.

Zelenskyj TASR/AP

4. apríla 2022

Zelenskyj navštívil 4. apríla mestečko Buča v Kyjevskej oblasti. Po odchode ruských jednotiek - podľa správ ukrajinských činiteľov - našli v Buši telá približne 340 civilistov. Zelenskyj v Buči navštívil ulicu, na ktorej ukrajinské jednotky prepadli ruský konvoj a rozprával sa s miestnymi obyvateľmi. Zopakoval, že Rusko sa na Ukrajine dopustilo genocídy a vojnových zločinov. Napriek zverstvám, z ktorých Kyjev obviňuje ruských vojakov, je však Zelenskyj ochotný pokračovať v snahe nájsť diplomatické riešenie prostredníctvom mierových rozhovorov.

Zelenskyj Profimedia

8. apríl 2022

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sľúbila v piatok 8. apríla Volodymyrovi Zelenskému rýchlejší začiatok rokovaní o členstve Ukrajiny v Európskej únii. Von der Leyenová dala Zelenskému pri osobnom stretnutí v Kyjeve dotazník, ktorý sa má pre EÚ stať východiskovým bodom pri rozhodovaní o potenciálnom členstve Ukrajiny. "Sformovanie tohto názoru (na začatie rokovaní o členstve EÚ) nebude, ako obvykle záležitosťou rokov, ale domnievam sa, že niekoľkých týždňov," povedala šéfka EK. Zelenskyj prisľúbil, že dotazník bude vyplnený o týždeň.

ursula a Zelenskyj TASR/AP

9. apríl 2022

Ukrajina je pripravená bojovať a zároveň hľadať cestu k ukončeniu vojny s Ruskom prostredníctvom diplomacie, uviedol v sobotu 9. apríla Zelenskyj. TASR prevzala správu od agentúry AFP, podľa ktorej sú ukrajinsko-ruské rokovania zastavené od objavenia "zverstiev" v meste Buča a v ďalších oblastiach neďaleko Kyjeva. Zelenskyj odpovedá na fotografii nižšie na otázky počas rozhovoru s americkou agentúrou Associated Press vo svojom úrade v Kyjeve.

Zelenskyj TASR

12. apríla 

V utorok 12. apríla Zelenskyj obvinil ruské jednotky zo znásilňovania dievčat a detí na Ukrajine. Uviedol, že ukrajinskí vyšetrovatelia dostávajú správy o "stovkách prípadov znásilnenia" v oblastiach, ktoré donedávna okupovali ruské vojská. Tieto správy pritom hovoria i o sexuálnom zneužívaní malých detí.

"V oblastiach oslobodených od okupantov pokračuje zaznamenávanie a vyšetrovanie vojnových zločinov spáchaných Ruskom. Takmer každý deň nájdeme nový masový hrob... Tisíce a tisíce obetí. Stovky prípadov mučenia. Nachádzame stále telá v kanáloch a pivniciach," uviedol Zelenskyj v utorok v príhovore pred litovským parlamentom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok