Valášek je rád, že sme S-300 darovali Ukrajine. Podľa Gajdoša mal radšej chrániť nás

TA3
11.4.2022 21:14

S bývalým ministrom obrany Petrom Gajdošom a bývalým veľvyslancom Slovenska pri NATO Tomášom Valáškom sme sa v Téme dňa rozprávali o systéme obrany S-300 a o jeho darovaní na Ukrajinu. Gajdoš aj Valášek majú rozdielne názory na to, či poskytnutie tohto systému Ukrajine bolo dobrým riešením.

"S-300 bola v tomto prípade jasným cieľom Ruska. Sme jediný štát, ktorý poskytol takýto veľký zbraňový systém Ukrajine," uviedol v Téme dňa bývalý minister obrany Peter Gajdoš. Zdôraznil, že je zásadne proti vojnovému konfliktu, treba podľa neho pomáhať humanitárnym spôsobom, utečencom, ktorí prichádzajú na Slovensko. Pomoc by mala byť podľa neho premyslená na základe požiadaviek Ukrajiny. "Ukrajinské ozbrojené sily sú primerane vycvičené a vyzbrojené, majú niekoľko stoviek týchto systémov na zabezpečenie protivzdušnej obrany," uviedol.

Valášek reagoval s tým, že Ukrajinci už takéto systémy nemajú, lebo im ich Rusko ničí, preto potrebovali aj S-300. "Sme jedna z mála krajín, ktorá tento systém poskytla, lebo sme jedna z mála krajín, ktorá ho má," uviedol s tým, že Ukrajinci tento systém poznajú, je komplikovaný a ťažký a výhodou je, že ho vedia používať hneď od prvého dňa.

Gajdoš oponoval s tým, že prioritou našej vlády by mala byť obrana Slovenska. Podľa Valáška je ale aj táto pomoc dôležitá, Ukrajinci podľa jeho slov bojujú aj za našu zvrchovanosť. "Ukrajina má problém s vôľou a ochotou krajín poskytnúť tieto systémy," uviedol Valášek s tým, že čakať nemôžeme, pretože by to bolo proti všetkým záujmom Slovenska.

"Systém S-300 bol funkčný a zabezpečoval obranu Slovenska. Adekvátnou náhradou nemôžu byť dočasne umiestnené batérie, súhlasím, že zabezpečia obranu vzdušného priestoru, ale so systémom S-300 by to bolo ešte lepšie," vysvetlil Gajdoš s tým, že keby bol v kompetencii rozhodnúť, systém S-300 by nechal radšej na Slovensku, aby chránil náš vzdušný priestor. "Systém S-300 budeme musieť napokon nejakým spôsobom nahradiť," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok