Mariupol bol zničený, sú tam desaťtisíce mŕtvych. Rusi s ofenzívou nekončia, povedal Zelenskyj

TA3 ČTK
11.4.2022 12:04

Pri ruskom útoku na mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny boli pravdepodobne zabité desaťtisíce ľudí. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom dnešnom prejave, v ktorom prostredníctvom videoprenosu prehovoril k poslancom juhokórejského parlamentu. Prezident Ukrajiny tiež požiadal Soul o vojenskú pomoc.

Podľa Zelenského zahynuli pri ruskom útoku na Mariupol desaťtisíce ľudí
TASR/AP

"Mariupol bol zničený, sú desiatky tisíc mŕtvych, ale Rusi napriek tomu so svojou ofenzívou nekončia," povedal Zelenskyj. Podľa neho teraz Rusko zhromažďuje desiatky tisíc vojakov na ďalšiu ofenzívu na východe krajiny.

Mariupol je obkľúčený ruskou armádou a po neustálom bombardovaní je mesto v troskách. Agentúra Reuters napísala, že vzhľadom na situáciu v meste nemôže presnosť odhadu počtu obetí, ktorý uviedol Zelenskyj, nezávisle overiť.

Akú konkrétnu vojenskú pomoc Ukrajina od Južnej Kórey žiada, Zelenskyj nespresnil. Povedal len, že Južná Kórea má veľa zbraní, ktoré by mohli nielen prispieť k záchrane životov radových Ukrajincov, ale aj pomôcť zabrániť Rusku napadnúť ďalšie krajiny.

"Ukrajina potrebuje rôznu vojenskú techniku, od lietadiel po tanky," povedal Zelenskyj, ktorý v poslednej dobe predniesol obdobné prejavy na diaľku aj k zákonodarcom Spojených štátov, Británie, Japonska či mnohých krajín Európskej únie.

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára Južná Kórea poslala Ukrajine humanitárnu pomoc a prijala voči Rusku niekoľko balíkov sankcií, ktoré sú namierené proti ruským bankám a tiež zakazujú vyvážať do Ruska juhokórejské strategické produkty, ako je elektronika, polovodiče, informačné a komunikačné technológie, senzory a lasery či námorné a letecké prístroje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok