Stojíme pri vás a vašom európskom sne. Von der Leyenová podporila snahu Ukrajiny o členstvo v EÚ

TA3 ČTK
8.4.2022 19:48

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na návšteve v Kyjeve podporila Ukrajinu v jej snahe stať sa členom Európskej únie, napísala dnes agentúra Reuters.

Ursula von der Leyenová 1140 px
TASR/AP

"Stojíme pri vás a vašom európskom sne," povedala von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Rusku naopak predpovedala, že ho čaká ekonomický, finančný a technologický úpadok.

"Myslím si, že urobiť si na toto názor nepotrvá obvyklých niekoľko rokov, ale len niekoľko týždňov," povedala von der Leyenová Zelenskému, keď mu odovzdávala dotazník, na základe ktorého sa bude EÚ rozhodovať o prijatí Ukrajiny. Ukrajinský štátnik jej odpovedal, že odpovede prichystá do týždňa.

Kyjev požiadal o členstvo v Európskej únii krátko po tom, čo 24. februára na Ukrajinu zaútočili ruské vojská; žiadosť teraz skúma Európska komisia. Agentúra DPA podotýka, že vstupný proces pripojenia sa k bloku 27 krajín je dlhý a komplikovaný - aj keby EK žiadosť vyhodnotila pozitívne, pred štartom podrobných rozhovorov o pristúpení musí kandidátsku krajinu schváliť všetky členské štáty.

Aj napriek tomu von der Leyenová sľúbila Ukrajine rýchlosť a pomoc s vyplnením dotazníka. Predsedníčka predtým uviedla, že komisia chce svoje vyhodnotenie ukrajinskej žiadosti odovzdať Európskej rade, teda prezidentom a premiérom krajín bloku, ešte do leta.

Rusku naopak šéfka EK sľúbila, že únia chce kontrolovať jeho pokusy obísť protiruské sankcie a v prípade nutnosti zavedie ešte prísnejšie opatrenia. "Rusko sa prepadne do ekonomického, finančného a technologického úpadku, zatiaľ čo Ukrajina mieri v ústrety európskej budúcnosti. Tak to vidím ja," povedala von der Leyenová.

Kyjev na znamenie solidarity už pred týždňom navštívila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová. Ukrajinské vedenie tiež uistila, že podporí úsilie Ukrajiny o začatí procesu smerujúceho k členstvu v Európskej únii. S von der Leyenovou dnes do Kyjeva prišli aj šéf únijnej diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger. V marci do ukrajinskú metropolu navštívili premiéri Českej republiky, Poľska a Slovinska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok