Pre rovnosť rómskych detí je potrebná zmena postojov, hovorí prezidentka

TA3 TASR
8.4.2022 12:14

Štát by mal prijať všetky potrebné systémové kroky, aby dal rómskym deťom rovnaké šance uplatniť sa a sebarealizovať sa. Pracovať treba aj na osobných postojoch, aby sa ľudia nehodnotili podľa farby pleti či národnosti, ale osobnostných kvalít. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po piatkovom prijatí rómskych študentov pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Na stretnutí v Prezidentskom paláci sa zúčastnili napríklad nádejná lekárka, šachistka, budúci právnik, ale aj boxer či hokejista. „Okrem toho, že sú mladí úspešní ľudia, spája ich aj to, že sa vo svojom živote stretli s predsudkami, práve preto, že patria k rómskej menšine. Hovorili sme teda aj o tom, ako tieto predsudky spracovali, ako ich mnohých motivovali k tomu, aby podali ešte lepšie výkony,“ priblížila prezidentka.

Ako upozornila, rómske deti, ktoré často pochádzajú zo sociálne slabšieho prostredia, majú veľmi malé šance v živote uspieť. „Dôvodom je bludný kruh vylúčenia, generačná chudoba a mnohokrát predsudky,“ komentovala Čaputová.

Študentka medicíny Eva Adamová vyzdvihla, že v porovnaní s minulosťou je viac Rómov, ktorí dokončujú vysoké školy a angažujú sa v rôznych pracovných sférach. „Zďaleka nie všetkým rómskym deťom sa takto darí a dostali takúto príležitosť. Nie všetkým sa podarilo zdolať bariéry, či už sa to týka chudoby, predsudkov, neraz takmer automatického zaradenia do špeciálnych škôl,“ upozornila. Želá si, aby slovenská spoločnosť dospela do fázy, keď to, že mladý Róm je právnikom, lekárom, ekonómom či úspešným športovcom, nebude prekvapením alebo raritným javom.

"Súčasná vláda viacerými krokmi dokazuje, že stojí na strane Rómov. Váži si ich prínos pre spoločnosť, no zároveň vníma aj ich nevyužitý potenciál. Počas minulých rokov sa vypísalo veľké množstvo programov, ako integrovať rómske segregované komunity do väčšinovej spoločnosti. Zaostávame však v ich realizácii," doplnil Heger v stanovisku hnutia OĽANO. 

Podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák avizuje prípravu legislatívy, ktorá rieši predprimárne vzdelávanie detí do troch rokov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Schváliť by ju mohli ešte v prvej polovici tohto roka.

"Máme na stole rozpracovaný návrh, vďaka ktorému budeme môcť od útleho veku budovať nové generácie Rómov. Cieľom je predložiť tento zákon do parlamentu a schváliť ho ešte v prvej polovici tohto roka," uviedol Pollák. Zdôraznil, že počas dňa Rómov by sme mali mať na zreteli rozmanitosť tejto kultúry, zvykov a tradícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok