Ťažké srdce majú na Mikulca už viacerí, koaličným partnerom dochádza trpezlivosť

TA3/Henrieta Mihalková
8.4.2022 06:00

Minister vnútra Roman Mikulec čelil na konci marca už svojmu štvrtému odvolávaniu z funkcie za posledný rok. Parlamentným poslancom sa to opäť nepodarilo a minister, ktorého v poslednom čase kritizujú za krízové manažovanie utečeneckej krízy, zostáva. Kritiku zažíva nielen od opozície, no aj z radov koaličných partnerov. Ušla sa mu aj od kolegu z hnutia. Vydrží na poste do volieb?

Mikulec
TASR/Jakub Kotian

Ministra Romana Mikulca podržal šéf hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič, ktorý počas diskusie v parlamente uviedol, že opozícia musí byť zúfalá, ak sa chytá slamky a z dvetisíc eur ide robiť najväčšiu korupčnú kauzu. 

Mikulec preskočil počtom odvolávaní za posledný rok aj ministrov bývalých vlád. Ak by aj na poste skončil, nebol by v rámci novej vládnej garnitúry prvý. Zo svojho miesta už odišli Marek Krajčí aj Ján Mičovský. Hoci voči Mikulcovi už začínajú byť skeptickí aj koaliční partneri, odolal aj štvrtému pokusu o odvolanie. Prečo ho OĽANO, respektíve Igor Matovič, nepustí?

"Je to preto, že minister Mikulec patrí k jeho najbližším politickým spojencom, respektíve je v jeho očiach stelesnením jeho "pomsty" voči protežentom minulej vládnej garnitúry. Osobne by som videl dva zásadné rozdiely v tom, prečo sa niektorých ministrov za OĽANO vzdal a ministra Mikulca nie. V prvom rade, minister Krajčí musel odísť (spolu s ním) preto, aby takýmto spôsobom zabezpečil prežitie koalície. Krajčí a Matovič boli symbolmi vládnej krízy 2021 a nezvládnutého zápasu s pandémiou. V prípade ministra Mičovského išlo v prvom rade o jeho rozhodnutie odísť z postu ministra (čo sa minister Mikulec nesnaží napodobniť) a v druhom rade išlo o ministra, ktorý viackrát verejne kritizoval Igora Matoviča, čo je správanie, ktoré on neodpúšťa," uviedol politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Krúpa ho podržal posledný raz

Za ministra sa postavil aj premiér Eduard Heger. "Rozhodnutie Romana Mikulca bolo rozhodnutie vo verejnom záujme s cieľom čo najlepšie sa postarať o týchto vojnou traumatizovaných ľudí. A hneď," vyjadril sa v príspevku na Facebooku.

Hnutie Sme rodina Borisa Kollára sa rozhodlo nechať kompetenciu za vyvodenie zodpovednosti voči Mikulcovi na OĽANO. Šéf klubu Peter Pčolinský sa pred hlasovaním o nedôvere vyjadril, že hnutie je stabilným partnerom a v zmysle koaličnej zmluvy nebude hlasovať za odvolanie ministra. Dodal, že si však myslí, že "nejaká sebareflexia by mala prísť".

"Tým, že sme sa nezúčastnili rokovania a ani hlasovania sme dostatočne vyjadrili svoj postoj," povedal v nedeľu v relácii TA3 V politike Pčolinský a pokračoval, že ministerstvo vnútra je rezortom a zodpovednosťou OĽANO. Dodal, že nebudú "kádrovať" a hovoriť, kto by mal, a kto by nemal odísť. 

"Je to rezort OĽANO, nech sa s tým vysporiadajú. Myslím, že už veľké signály dávajú aj ich vlastní poslanci," uviedol. Ostro sa podľa jeho slov vyjadril k Mikulcovi aj predseda brannobezpečnostného výboru z OĽANO Juraj Krúpa. Na otázku, či to bolo poslednýkrát, kedy podržal Romana Mikulca, v diskusnej relácii ZKH odpovedal: "Asi áno."

Ťažké srdce na ministra

"Minister Mikulec nie je "pochuti" poslancom Sme rodina od kauzy zadržania a väzobného stíhania Vladimíra Pčolinského. Sme rodina, a najmä "klan" Pčolinských, majú ťažké srdce práve na ministra Mikulca, a tak sa mu opakovane snažia ukázať, že nemá ich dôveru a prípadne v rámci koalície vyvolať tlak na to, aby ho predseda vlády odvolal, alebo on sám odstúpil," uviedol k téme Lenč.

Koaličná poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita Jana Bittó Cigániková v relácii Na telo v nedeľu potvrdila, že sa na hlasovaní o Mikulcovom odchode nezúčastnila, a ak by aj bola do pléna prišla, hlasovania by sa zdržala. Jedným z dôvodov je, že v koalícii platí dohoda o tom, že s opozícou nehlasujú za podobné návrhy.

Odvolávanie Romana Mikulca

16. júna 2021
Po prvýkrát za jeho odvolanie hlasovalo len 53 poslancov zo 135 prítomných, proti bolo 72 a desiati za zdržali.

24. septembra 2021
Keď Mikulec čelil odvolávaniu druhýkrát, za jeho odvolanie hlasovalo 52 poslancov zo 136, proti bolo 69. Zdržali sa štrnásti, nehlasoval jeden.

23. februára 2022
Do tretice hlasovalo za odvolanie Romana Mikulca 50 zo 126 prítomných poslancov, proti bolo 62, zdržali sa trinásti a nehlasoval jeden.

31. marca 2022
Mikulec zostal vo funkcii aj po štvrtýkrát, keď za jeho odchod hlasovalo 46 poslancov zo 102 prítomných. Proti hlasovalo 51 zákonodarcov a päť poslancov zo strany Sloboda a solidarita sa zdržalo. Poslanci Sme rodina na hlasovaní v NR SR neboli.

"Inými slovami, nechceme ohroziť koalíciu kvôli Romanovi Mikulcovi," povedala v relácii s tým, že časť klubu SaS bola proti odvolaniu a časť sa zdržala, čo je podľa nej tiež o niečom vypovedajúci odkaz. Ako uviedla, prepojenie súkromnej firmy na OĽANO je podľa nej "na vode"

Revanšujú sa Matovičovi?

Dodala však, že ju skôr ťaží otázka, prečo pri 190 ľuďoch pracujúcich pre Odbor krízového riadenia si musel štát najímať súkromnú firmu. "Je to niečo, prečo by som sa aj zdržala (pozn. hlasovania). Nepríde mi to normálne," povedala poslankyňa.

"V prípade SaS je ten dôvod iný. Predpokladám, že tým dôvodom, pre ktorý ho nepodporili je to, že si uvedomujú, že ostatné kauzy, zlyhania ministra Mikulca môžu znížiť dôveru verejnosti vo vládu, ktorej sú členom a negatívne sa prejaviť aj na ich preferenciách. Nezanedbateľnou príčinou toho, že nepodporili ministra Mikulca môže byť aj to, že týmto spôsobom sa revanšujú Igorovi Matovičovi za to, že jeho poslanci nehlasovali proti odvolaniu "ich" ministerky Kolíkovej," myslí si Lenč.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga sa pred hlasovaním o dôvere vyjadril, že od ministra očakáva vysvetlenia a odpovede na otázky v súvislosti s utečeneckou krízou a zazmluvnenými firmami. Jednoznačne vtedy nepovedal, či je podľa neho Mikulec schopný riadiť rezort. Výhrady k práci ministra vnútra si podľa Šeligu komunikujú interne, dôležité je zodpovedať otázky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok