Toyota predstavila ostrú GR Corollu. Akú techniku môžme očakávať?

TA3/SZ
7.4.2022 18:30

Po športovom GR Yarise sme svedkami ďalšieho ostrého počinu z dielne Toyoty. Tentokrát dostala mimoriadnu pozornosť nová Corolla, ktorá poskytne výkon až vyše 300 koní. Aký motor nájdeme pod kapotou?

Toyota predstavila ostrú GR Corollu. Akú techniku môžme očakávať?
Toyota

Toyota sa opäť rozhodla potešiť svojich fanúšikov a zákazníkov, ktorým najnovšie priniesla športovú verziu modelu Corolla pod názvom GR Corolla. Novinka má nie len kompletne prerobený vzhľad, ale aj techniku pod prednou kapotou. Technici zobrali karosériu bežnej Corolly Sport, ktorú ešte viac rozšírili.

Na šírke získal aj rozchod kolies, konkrétne o 85 milimetrov vzadu a 60 milimetrov vpredu. Samozrejmosťou sú úplne nové športové nárazníky. Predný získal množstvo vetracích otvorov a hranatejšie tvary v porovnani s civilnou verziou. Pri pohľade zboku si môžme všimnúť 18 palcové disky kolies z ľahkých zliatin a do očí doslova udrie rozšírenie zadných blatníkov.

Toyota Toyota

Zadnej časti dominuje rozmerný spojler a výrazný difúzor, do ktorého boli osadené až tri koncovky výfukového systému. Dva okrúhle koncovky nájdeme na bokoch a jednu oválnu umiestnenú centrálne. Pod prednou kapotou si našiel miesto 1.6 litrový preplňovaný trojvalec pôvodom zo spomínaného GR Yarisu.

V tomto prípade však po menších úpravách generuje maximálny výkon na úrovni 304 konských síl  a 370 Nm krútiaceho momentu. Hodnoty zrýchlenia a maximálnej rýchlosti si značka zatiaľ necháva pre seba. Pohon oboch náprav je možné nastaviť do troch rôznych nastavení prerozdeľovania krútiaceho momentu. Na výber je pomer 60:40, 50:50 a 30:70 v prospech zadnej nápravy. Vodič si tak môže nastaviť auto a do určitej miery aj jeho vlastností presne podľa seba.

Pre zníženie ťažiska a tým aj zlepšenie jazdných vlastností bola strecha vyrobená z plastu, ktorý bol zosilnený uhlíkovými vláknami. Samozrejmosťou je aj manuálna šesťstupňová prevodovka s funkciou automatických medziplynov pri podraďovaní.

Toyota Toyota

Interiér je podobný tomu z GR Yarisu s tým rozdielom, že pred vodičom nenájdeme analógové ukazovatele, ale digitálny prístrojový panel. To, či sa novinka dostane aj na európsky trh aktuálne nie je potvrdené, ale ani vyvrátené. Rovnako tak nie je známa cenovka. Zostáva nám teda len čakať na ďalšie vyjadrenia značky, ktoré tieto otázky zodpovedajú.

Témy: technika Toyota
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok