Kuleba kritizoval NATO. Vyzývam spojencov, aby neváhali poskytnúť Ukrajine všetko, čo potrebuje, uviedol

TA3 TASR
7.4.2022 11:02

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval vo štvrtok členov Severoatlantickej aliancie, aby poskytli Kyjevu všetky zbrane potrebné na boj s Ruskom. Informovala agentúra AFP.

Kuleba kritizoval neochotu niektorých spojencov poskytnúť Ukrajine útočné zbrane
TASR/AP

"Moja agenda je veľmi jednoduchá. Sú na nej iba tri položky – zbrane, zbrane a zbrane," uviedol Kuleba pre novinárov pred stretnutím ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. "Vyzývam všetkých spojencov, aby odložili bokom svoje váhanie a neochotu poskytnúť Ukrajine všetko, čo potrebuje," pokračoval šéf ukrajinskej diplomacie.

Ukrajina tlačí na Západ, aby zvýšil dodávky zbraní, ktoré by podľa nej mali obsahovať i ťažšie zbrane vrátane systémov vzdušnej obrany, delostrelectva, tankov a stíhačiek. Podľa Kulebu, ktorý kritizoval neochotu niektorých spojencov poslať na Ukrajinu tzv. útočné zbrane, môže totiž ekonomická mocnosť ako Nemecko urobiť viac.

"Rozdiel medzi obranným a útočným nie je dôležitý, ak ide o situáciu v mojej vlasti... Krajiny, ktoré hovoria, že poskytnú Ukrajine obranné zbrane, no nechcú jej poskytnúť zbrane útočné, sú pokrytecké. Je to neférový a neopodstatnený prístup," uviedol Kuleba.  

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že si je istý, že spojenci sa chystajú hovoriť o vyššej potrebe vzdušných obranných systémov, protitankových zbraní a ľahších i ťažších zbraní, ako aj o mnohých ďalších spôsoboch podpory Ukrajiny.

Nemecké ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková zase uviedla, že Berlín sa bude spolu s partnermi podrobne zaoberať tým, ako môžu v budúcnosti intenzívnejšie a koordinovanejšie pomáhať Ukrajine, ktorá má podľa nej právo na sebaobranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok