Tipy, vďaka ktorým už nikdy nevyhodíte bielka: Dajú sa zamraziť či pripraviť z nich majonézu

TA3/zm
10.4.2022 10:00

Pripravte sa na veľkonočné pečenie. Možno máte v receptári koláč, do ktorého idú len žĺtka a večne neviete, ako potom spotrebovať bielka. Vďaka týmto tipom však spotrebujete vajíčka celé a nič nevyhodíte.

Tipy, vďaka ktorým už nikdy nevyhodíte bielka: Dajú sa zamraziť či pripraviť z nich majonézu
Pexels/Flora Westbrook

Do niektorých receptov skrátka idú len žĺtka, ale čo potom so zvyškom? Vaječné bielka sa ale dajú spracovať rôznymi zaujímavými spôsobmi a nič nevyjde nazmar.

Mrazenie

Najjednoduchší spôsob, čo urobiť s bielkami, ak ste spotrebovali len žĺtky, je zamraziť ich. Máloktorá gazdinka vie, že vajíčkam sa pri nízkych teplotách nič nestane. Ideálny na ich skladovanie je dávkovač na ľad. Bielky vydržia v mraze presne rok. Skvelý tip je zamraziť ich ako kocky ľadu, potom preložiť do uzatvárateľného vrecka a napísať naň dátum.

No aj po rozmrazení budete potrebovať nápady, čo s nimi. Tu sú, bez ohľadu na to, či sa rozhodnete použiť bielka hneď po oddelení od žĺtka, alebo spotrebujete mrazené.

Majonéza

Niet nad pravú domácu majonézu. Vedeli ste však, že na ňu nepotrebujete celé vajíčka? Na jeden bielok potrebujete pol lyžičky soli, lyžičku cukru, štvrť lyžičky horčičných semienok a 2 lyžičky citrónovej šťavy. Všetky ingrediencie hoďte do mixéra a prilievajte postupne rastlinný olej, kým nie ste spokojné s konzistenciou.

Raňajkové možnosti

Zostávajúce bielky perfektne zužitkujete aj pri príprave raňajok, a to hneď na niekoľko spôsobov. Fanúšikovia sladkých raňajok si môžu vďaka nim pripraviť ovsené vločky alebo granolu. Z bielkov vyšľahajte sneh a postup je jednoduchý. Do vločiek, ktoré jedávate s ovocím, medom a mliekom sneh len primiešajte. V prípade granoly ho pridaje k zmesi a dajte zapiecť, získate  tak skvelé domáce müssli tyčinky.

Ak holdujete výdatným raňajkám a nechýba vám na jedálnom lístku omeleta, pripravíte ju aj z bielkov. Tento recept je navyše vhodný pri diétach, fitness strave a strážení si cholesterolu. Recept vlastne nepotrebujete, urobte omeletu klasicky, ako keby bolo vajíčko celé. No pre chuť je fajn pridať bylinky, hríby či šunku alebo slaninu.

Ďalšie pečenie

Bielky vám zostali z pečenia, a opäť ich môžete zužitkovať na ďalšie dezrty. Je z nich výborná poleva na koláče, ak pridáte cukor, podobne ako pri vianočnom zdobení medovníkov. Známy je tiež recept na snehové pusinky, ktoré môžete ochutiť ešte aj kokosom.

Kokteily a smoothie

Stačí použiť internetový vyhľadávač a za okamih získate množstvo kokteilov, ktoré sú doslova postavené na vaječných bielkoch. Dokonca aj do niektorých smoothie ho môžete pridať, stačí len prelúskať recepty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok