Tipy a triky pre dokonalé piškótové cesto: Osievajte sypké ingrediencie a neotvárajte rúru

TA3/zm
1.2.2022 16:00

Poznáte to, tie najjednoduchšie veci nás častokrát najviac potrápia. Rovnako je to aj pri piškótovom ceste. Zdanlivo tu nejde o žiadne cukrárske umenie a údajne nie je čo pokaziť. Ale opak je pravdou.

Tipy a triky pre dokonalé piškótové cesto: Osievajte sypké ingrediencie a neotvárajte rúru
Pexels/Andrea Piacquadio

Základom pre dokonalé piškótové cesto je vyzbrojiť sa trpezlivosťou. Nič neunáhliť a venovať jednotlivým krokom dostatok času. O kvalite použitých surovín snáď už ani nemusíme hovoriť. Napríklad také vajíčka z domáceho chovu vám okrem výživových benefitov zaručia aj dokonalú farbu korpusu, respektíve piškótového cesta. A to pri konečnom efekte určite oceníte.

Izbová teplota

Ubezpečte sa, že všetky ingrediencie, ktoré idete použiť, predovšetkým vajíčka, majú rovnakú, ideálne izbovú teplotu. V prvom kroku si dajte rozohriať rúru, predídete tým zbytočnému státiu už spracovaného cesta. To by Vám po vymiesení mohlo „padnúť“ a nebolo by krásne nadýchané.

Šľahať, šľahať a ešte raz šľahať. Tak znie ďalšia zásada. Dobre vyšľahané bielka s cukrom vám zaručia práve vláčnosť a to, že bude korpus perfektne nadýchaný.

Spájanie surovín

Čo sa týka sypkých ingrediencií, nezabudnite si múku rovnomerne zmiešať s práškom do pečiva a viackrát ju preosiať. Tento krok vynechávajte, vďaka nemu dosiahnete ideálny výsledok piškótového cesta.

Pri spájaní ďalších surovín treba zapojiť už spomínanú trpezlivosť a citlivosť, aby vám bielka prílišným miešaním „nespadli“. Miešajte vždy jemne a v jednom smere, netreba žiadne zbytočné a rýchle pohyby, aby ste si našľahané bielka nerozbili.

Pečenie cesta

Keď je cesto hotové, vylejte ho do formy vystlanej papierom na pečenie a rovnomerne uhlaďte. Dajte ho do rúry, ktorú počas pečenia nikdy neotvárajte a pokiaľ nie je uvedené v recepte inak, nemeňte ani teplotu.

Ak pečiete piškótu na tortu, nezabudnite ju po vytiahnutí z rúry otočiť. Vďaka tomu bude z oboch strán rovná, čo vám uľahčí finálnu prácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok