Krása v číslach: Ženy majú v kozmetike stovky eur a neuveríte, aký počet produktov vlastníme

TA3/zm
8.4.2022 16:00

Niektoré ženy sú posadnuté oblečením, topánkami alebo kabelkami, ale takmer všetky sme fanatičky do kozmetiky. A to si nemyslíme my, ale ukázal to prieskum, v ktorom vyšlo najavo, že v beauty produktoch máme uložený celý majetok.

Krása v číslach: Ženy majú v kozmetike stovky eur a neuveríte, aký počet produktov vlastníme
Pexels/RODNAE Productions

Máte predstavu, koľko ročne miniete na kozmetiku? Ak nie, odpovie vám zaujímavý prieskum, ktorý navyše porátal, koľko produktov má priemerná žena v kozmetickej taštičke a na poličke v kúpeľni. Z tých čísel sa vám zatočí hlava.

Bohatstvo v kúpeľni

Tri sprchové gély, dva šampóny, zopár krémov, k tomu séra. Zabudnúť nesmieme ani na dekoratívnu kozmetiku či parfémy a razom dostaneme dvojciferné číslo. V kúpeľni takmer každej ženy sa skrýva doslova bohatstvo, pretože všetky tie skrášľovacie prípravky niečo stáli. Podľa britského prieskumu má bežná žena v kozmetike, ktorú aktíve používa, približne 2400 eur! V prepočte na kusy ide priemerne o 65 najrôznejších fľaštičiek, téglikov či túb kozmetiky. A teraz určite utekáte do kúpeľne, pretože sa vám to číslo nezdá. Iste, ide o prieskum Angličaniek a slovenský priemer môže byť niekde inde, no ak budete rátať poctivo, skutočne sa dostanete aj vy k číslu, o ktorom ste zrejme nemali ani potuchy. Nesmiete totiž zabudnúť na každý jeden rúž, sérum, ale ani na mydlá, zubné pasty a podobne.

Prebytky kozmetiky

Zaujímavý výskum tiež zisťoval, či naozaj toľko produktov pre našu krásu potrebujeme a ukázalo sa, že aktívne používame z toho množstva len každý šiesty výrobok. Ostatné stoja na polici, pretože nám buď nesadli, alebo zabúdame výrobky striedať, prípadne ich čas ešte len príde, pretože sme ich kúpili v akcii a do zásoby.

Stále je však v čísle 65 produktov aj určitý odpad, a to v tom zmysle, že na pätinu produktov nikdy správny čas nenastane a skrátka ich vôbec nepoužijeme. Končia potom v koši alebo ich darujeme kamarátke.

Upratovanie v kozmetike

Aj v prípade kozmetiky by sme si mali dať raz za čas servisný deň a všetky výrobky pretriediť podľa exspirácie. No z prieskumu vyplynulo, že si na to bežná žena nájde čas akurát tak raz ročne. Dámy sa dokonca priznali, že hoci vedia o tom, že aj kozmetika má dobu spotreby, veľmi sa tým neriadia a väčšinu produktov doma skladujú priemerne tri roky!

Dekoratívna kozmetika

Samostatnú kategóriu vytvorili odborníci pre dekoratívnu kozmetiku, pretože práve v tej máme tendenciu mať zo všetkého viac. Viac druhov mejkapov, niekoľko typov očných tieňov a úplne najviac odtieňov rúžov či leskov. Bežná Angličanka vraj ročne minie na líčidlá 300 eur, čo by nebolo až tak veľa, keby neplatilo vyššie uvedené, a teda, že aj predtým zakúpené produkty doma dámy skladujú tri roky.

Prakticky každá žena v ankete tiež uviedla, že niečo malé na maľovanie si musí kúpiť každý mesiac, aj keby to nepotrebovala a nepoužívala, ale urobí jej to radosť.

Čo pre nás znamená kozmetika?

Anketa sa na záver pozrela aj na psychologickú stránku veci a ženám položila najrôznejšie otázky týkajúce sa toho, čo pre ne kozmetika znamená. Ukázalo sa, že 70% dám si nevie predstaviť, že by šlo medzi ľudí bez upravenia a nalíčenia. Platí to pre prácu aj pre rande, dokonca sa skutočne objavovali odpovede, že bez mejkapu ani smeti vysypať.

11% žien uviedlo, že by radšej stratili kabát alebo topánky, ale predstava, že by prišli o kozmetickú taštičku im naháňa hrôzu. Potvrdzuje to aj ďalší fakt, že 27% žien sa bez nalíčenia cíti psychicky zle a zraniteľnejšie.   

Témy: Prieskum Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok