Pandémia zmenila nákupné správanie, predaju kozmetiky sa však darilo

TA3/zm
25.8.2021 08:00

Kozmetický priemysel je obrovské odvetvie, preto každoročne existujú prognózy, čo bude trendom, a čo zaznamená v predaji prepad. Ani odborníci však nemohli predpokladať, ako veľmi naše nákupné správanie zmení pandémia. Čo z kozmetických produktov išlo na dračku, a naopak, čo ostalo ležať v skladoch?

Pandémia zmenila nákupné správanie, predaju kozmetiky sa však darilo
Pexels/Sam Lion

Predpoklad pre kozmetické trendy rokov 2020 a 2021 bol, že sa začneme všeobecne všetci viac zaujímať o prírodnú kozmetiku a tému udržateľnosti. V líčení sa mal vrátiť okázalý look červených pier spolu s dymovými očami. A len tieto dva smery sa absolútne nenaplnili. Podľa prieskumu spoločnosti Kantar sme celosvetovo nakupovali niečo celkom iné!

Rast pleťových produktov

Najmä v dôsledku pandémie sme absolútne nepotrebovali toľko dekoratívnej kozmetiky, ako počas bežného roka. Veď na home-office vás aj tak nikto nevidí a v obchode pod rúškom rovnako. Ale neustále nosenie rúšok vytvorili iný problém, mnohým ženám sa začala zhoršovať pleť.

Celosvetovo sa za minulý rok predalo o 66 % viac denných krémov ako v minulosti. O rovnaké percento podrástol aj predaj čistiacich prípravkoch na tvár a séra sme nakupovali priemerne o 32 percent viac než bežne.

Nie pery, ale oči

Je logické, že pod maskou si takmer žiadna žena nemaľovala pery, a tak sa predaj rúžov a leskov prepadol ako už dávno nie. Na druhej strane, to čo nám trčalo spod rúška boli oči, preto sa dobre darilo kozmetike v tomto segmente. A to naozaj dobre, predaj stúpol o 204 %.

Líčenie pred videohovorom Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA

Mejkap kvôli videohovoru

Ďalší zaujímavý prieskum, týkajúci sa líčenia v pandémii, zas zisťoval, či sme si nanášali denne mejkap, hoci sme nemuseli. Dve tisícky žien do 34 rokov odpovedali na rozsiahli dotazník spoločnosti Foreo a zistilo sa, že 20 percent dám si nastavovalo za minulý rok o polhodinu skôr budík, aby sa stihli namaľovať. Áno, za ten rok, kedy sme väčšinu času trávili aj tak doma.

Opačný protipól je 40% dám, ktoré to riešili vypnutím kamery, aj keď mali pracovný videohovor.  

Témy: Krása pandémia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok