Nevybuchnutá munícia v Iraku zabila alebo zranila za posledných 5 rokov najmenej 519 detí

TA3 TASR
5.4.2022 20:51

Nášľapné míny alebo nevybuchnutá munícia v Iraku za uplynulých päť rokov zabili alebo zranili najmenej 519 detí.

Nepredstaviteľne zúfalá situácia. Klimatická zmena ohrozuje životy miliardy detí
TASR/AP

V utorok na to upozornili orgány OSN. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Viac ako 80 percent z týchto detí sú chlapci," informovali v spoločnom vyhlásení Detský fond OSN UNICEF a agentúra UNMAS. 

Dodali, že chlapci boli okrem toho poznačení i následkami detskej práce, ako napríklad pasením zvierat či zberom odpadového kovu na predaj. Vo vyhlásení sa okrem toho píše, že hoci v Iraku v posledných rokoch neprebiehali otvorené boje, následky používania výbušných zbraní bude krajina pociťovať aj v budúcnosti.

Podľa správy charitatívnej organizácie Humanity & Inclusion je Irak jednou z krajín, v ktorých je nastražených najviac výbušnín. Nevybuchnutá munícia sa nachádza na 3225 štvorcových kilometroch jeho územia, najmä na hraniciach s Iránom, Kuvajtom a Saudskou Arábiou – miestach, kde počas posledných 40 rokoch prebiehali ozbrojené konflikty.

Irak v rokoch 1980 – 1988 bojoval s Iránom, ale aj v prvej vojne v Perzskom zálive, keď v roku 1990 napadol Kuvajt. Iracká armáda podporovaná medzinárodnou koalíciou tiež v rokoch 2014 – 2017 viedla vojnu proti Islamskému štátu.

UNICEF a UNMAS vyzvali všetky zainteresované strany, aby zvýšili úsilie na zneškodnenie všetkej nevybuchnutej munície, podporili pomoc obetiam a zasadili sa za právo detí na bezpečie a ochranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok