Ukrajinci zverejnili mená aj osobné údaje Rusov, ktorí páchali zverstvá v Buči

TA3
5.4.2022 12:56

Ukrajinská rozviedka zverejnila zoznam príslušníkov 64. motostreleckej brigády, ktorá okupovala ukrajinské mesto Buča a dopustila sa tam zverstiev na civilných obyvateľoch. Zoznam obsahuje celé mená, vojenské hodnosti a ďalšie osobné údaje z ich dokladov.

Vyšetrenie enocídy
TASR/AP

„Všetci vojnoví zločinci budú súdení a stíhaní za zločiny proti civilnému obyvateľstvu Ukrajiny,“ napísalo hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany. Informuje o tom iDnes.cz. Ukrainska Pravda uvádza, že na zozname sú mená štyroch veliacich plukovníkov aj desiatok radových vojakov. Väčšina z nich sú zamestnanci orgánov pre vnútorné záležitosti a migráciu. 

Totožnosť ruských vojakov sa snaží odhaľovať viacero skupín. Hackeri zo skupiny Anonymous zverejnili údaje o ruských jednotkách v meste Buča. Hackeri na portáli "Distributed Denial of Secrets" zverejnili osobné údaje vojakov, je však ťažké posúdiť ich autenticitu.

Informácie o ruských jednotkách, ktoré sa dopustili v Buči, Hostomeli a Irpine vojnových zločinov, zverejnil aj poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Okrem 64. motostreleckej brigády menoval napríklad 5. samostatnú tankovú brigádu 36. armády Východného vojenského okruhu, 331. výsadkový pluk 98. výsadkovej divízie, 45. Samostatnú brigádu zvláštneho určenia či 63. špeciálny policajný oddiel.

Podľa svedkov masakry v Buči ruskí vojaci v tankoch nabiehali do civilistov, bezdôvodne strieľali ľudí na uliciach a zabíjali obyvateľov, ktorí sa pokúsili utiecť. Miestni nesmeli telá zabitých ani odtiahnuť a pochovať. Podľa tamojšieho starostu Anatolija Fedoruka Rusi dokonca pod mŕtvoly umiestňovali míny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok