Šťavnatá jar vďaka citrusom: Pomaranče bojujú so zlou náladou, citróny pomôžu po opici

TA3/zm
8.4.2022 08:00

Piť vodu s citrusmi je jednoznačne zdravé. Toto ovocie nie je len plné vitamínu C, čo vie hádam aj malé dieťa, ale tiež o ňom môžeme hovoriť ako o prírodnom medikamente. A to stále nie je všetko. Grepov, citrónov či pomarančov sa nemusíte báť, každý má nejaký skvelý benefit.

Šťavnatá jar vďaka citrusom: Pomaranče bojujú so zlou náladou, citróny pomôžu po opici
Pexels/Tara Winstead

Okrem céčka sú citrusy prírodným liekom, ale pozor na cukry. Prezradíme vám o tomto ovocí oveľa viac a rozhodne sa stane šťavnatou súčasťou vašej jari.

Citrón po opici

Číňania pestovali citróny už pred tisíckami rokov a do Európy ich oveľa neskôr priniesli Arabi. V kyslej dužine sa okrem céčka nachádzajú aj vitamíny A, B a E, ale tiež vápnik, horčík a železo. O tom, že citrón znižuje horúčku vie snáď každý, preto sa počas choroby nalievame doslova litrami takto ochuteného čaju. Vedeli ste však, že toto žlté ovocie je skvelé aj na opicu? Stačí si po prebdetej noci vytlačiť šťavu z jedného celého citróna do približne dvoch deci vody. Je to oveľa kyslejší pomer, než ste zvyknuté bežne, ale verte, že sa vás veľmi rýchlo preberie a postaví na nohy.

Limetka znižuje stres

Limetka je sestrou citróna a teší sa rovnakej obľube pri príprave limonád alebo miešaných drinkov. Šťava z tohto zeleného citrusu však nie je taká kyslá a aróma je oveľa prenikavejšia, takže to môže byť váš jarný a letný favorit v pitnom režime. Ak vás odrádza vyššia cena v porovnaní s citrónmi, mali by ste vedieť, že v jednej limetke sa nachádza dvojnásobok šťavy, takže z nej v skutočnosti získate oveľa viac ako z jej žltého brata. Mimochodom, limetka obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú znižovať stres. Bodaj by nie, keď si ju doprajete v miešanom drinku s vyloženými nohami po práci.

Pomaranč na zlú náladu

Na dennú dávku vitamínu C vám stačí zjesť dva pomaranče. Zamilujete si ich však aj pre niečo iné. Vďaka éterickým olejom tieto oranžové citrusy pozitívne ovplyvňujú našu náladu a psychické rozpoloženie. Ďalej im nemožno odoprieť benefity pre kosti a zuby, ako aj tvorbu tkanív.  

Grep proti zápalom

Pozor, aby ste grep nejedli starým spôsobom, a to posypaný cukrom. Môže sa zdať, že biela alebo ružová dužina je kyslá, v skutočnosti však obsahuje 3 mg fruktózy a 2,5 mg glukózy na 100 gramov. A to je samo o sebe dosť prírodného cukru. Okrem céčka sa oplatí grepfruity jesť alebo piť odšťavené aj preto, že majú silní protizápalové, dokonca i protirakovinové účinky.

Mandarínka s minimom kalórii

Citrusovú rodinu uzatvára mandarínka, ktorú si mnohí z nás doprajú len v zimnom období, pritom prirodzená sezóna jej dozrievania je práve na prelome jari a leta. A mali by ste si ju rozhodne dopriať, pretože je zložená z 85% vody a v 100 gramoch sa nachádza len 50 kalórii, pritom v rovnakej dávke je zároveň 25 gramov cukru. Ak ich však nezjete na kilá, ale si pochutnáte na jednom kúsku na desiatu či olovrant, prípadne mandarínkou ochutíte limonádu, zaručene nepriberiete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok