Pozor, nie všetky bylinky sú vhodné počas diéty. Tieto druhy zvyšujú chuť na jedlo

TA3/zm
7.4.2022 08:00

Bylinky sú výborný pomocník na dochutenie jedla alebo v podobe čajov a o mnohých je známe, že potláčajú chuť do jedla. Niekoľko druhov však má presne opačný efekt, a ak si ich doprajete, nemôžete sa čudovať, že neschudnete.

Pozor, nie všetky bylinky sú vhodné počas diéty. Tieto druhy zvyšujú chuť na jedlo
Pexels/lilartsy

Na nasledujúcich päť druhov byliniek by ste si mali dať pozor, ak sa snažíte zhodiť pár kíl. Zvyšujú totiž chuť do jedla a s diétami sa nekamarátia. Pozor najmä na bylinkové čaje. Na nich samotných nie je nič zlé a bylinky ako také nemajú kalórie, z ktorých by ste pribrali. No po niektorých sa naštartuje trávenie, a tak máte neustály pocit hladu, čo sa s diétou priam vylučuje.

Mäta

O aromatickej mäte je dobre známe, že podporuje trávenie a pomáha s črevnými problémami. Ak si ju v lete pridávate do vody, robíte z nej čaj alebo popíjate mohito, môže sa vám stať, že pocítite náhly nával hladu. Samozrejme, mäta to nespôsobí v malom množstve a do letných limonád je ako stvorená, nemali by ste to s ňou však preháňať. Mäta zvyšuje vylučovanie žlče, čím sa žalúdok rýchlejšie vyprázdni a opäť sa ohlási.

Medovka

Zdá sa, že typicky letné bylinky nie sú pre diéty ideálne. Aj medovka je u nás bežná v limonádach, po ktorých sa ale môžu ozvať muzikanti v bruchu. Rastlinka s citrónovou arómou eliminuje kŕče v žalúdku, bráni plynatosti a uvoľňuje žlč, po ktorej sa pocit hladu dostaví oveľa skôr.

Myší chvost

Táto divoko rastúca bylinka bola dobre známa už našim babičkám. Myší chvost alebo rebríček je vyslovene ženská rastlinka. Odvary z nej sa používajú na zmiernenie menštruačných kŕčov, ale aj na hnisavé rany alebo popraskanú pokožku. Má mnoho benefitov a určite sa jej nemusíte báť, ale opäť pri určitom množstve podporuje chuť do jedla, pretože upokojuje žalúdok a trávenie.

Palina

Úplne rovnaký scenár ako pri mäte a rebríčku vás čaká aj pri paline, ktorá sa v podobe čaju používa po stáročia napríklad na črevné koliky alebo žalúdočné ťažkosti. Keďže obsahuje horčiny, po vypití čo i len jednej šálky budete utekať do chladničky a hľadať niečo malé pod zub.

Fenikel

Fenikel sa nepoužíva len v podobe čajov, ale aj do varenia. Najznámejší nám však je z detstva, keď sme feniklový čaj pili na litre, ak nás boleli brušká. Rovnako je skvelý pre čerstvé mamičky, pretože podporuje tvorbu mlieka, no vyhnúť by sa mi mali ženy, ktoré sa snažia schudnúť. Znovu ide o trávenie, ktoré fenikel urýchľuje, a tak po jeho vypití potrebujete aspoň niečo malé pod zub, čo zvyčajne končí nezdravým snackom alebo sladkosťami.

Témy: bylinky čaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok