Okoreňte si chudnutie: Škorica, kurkuma aj čili zatočia s kilami

TA3/ZuMa
22.5.2021 10:00

Všetci ich máme doma v kuchyni, no len málokto tuší, že vďaka týmto koreninám sa dá ľahko a jednoducho schudnúť. Podporujú metabolizmus a pomáhajú odbúrať tuky, tak ich neváhajte pridať na zoznam svojho jedálneho lístka.

Okoreňte si chudnutie: Škorica, kurkuma aj čili zatočia s kilami
Pexels/ Karolina Grabowska

Niektoré druhy korenín pomáhajú pri boji s nadváhou, zlepšujú trávenie a urýchľujú spaľovanie tukov. Vďaka týmto bežne dostupným koreniam bude jedlo nie len chutné, ale dokonca bude pracovať vo váš prospech!

Kurkuma a karí

Žlté korenia budete milovať. Kurkuma aj karí sú perfektné na spaľovanie tukov. Stimulujú produkciu žlče, ktorá štiepi tuky v črevách. Ak nie ste práve milovníčkami karí, s kurkumou by ste to mali zvládnuť. Dodáva jedlu najmä farbu, ale chuť až tak výrazne neovplyvňuje. Navyše, pridáva sa aj do nápojov, ktoré zlepšujú trávenie a ideálne sú na naštartovanie dňa.

pexels-skitterphoto-877220_0a140370-1e56-2d87.jpg

Škorica

S korením, ktoré v nás evokuje najmä zimné obdobie, rovnako ľahko zatočíte s kilami. Škorica znižuje v krvi inzulín, čím sa odbúrava telesný tuk a znižuje pocit hladu. Už gram tohto korenia denne, čo je asi štvrť lyžičky, dokáže zázraky. Pridať ju môžete napríklad do ranných sladkých jedál ako sú ovsené vločky, kaše, jogurt či postrúhané ovocie.

Čili a kajenská paprika

Hovorí sa, že štipľavé jedlá sú dobrým prostriedkom na chudnutie. Nie je to však preto, že ich dokážete zjesť obmedzené množstvo. Čili obsahuje rastlinný alkaloid kapsaicín, a ten zlepšuje trávenie i povzbudzuje metabolizmus. Kajenská paprika ho dokáže zrýchliť dokonca až o 25 percent, preto je súčasťou mnohých diét či očistných kúr.

Ak sa pozriete do špajze, určite väčšinu z týchto korenín máte doma. No ak nie, bez problémov ich kúpite aj použijete pri bežných jedlách, na ktoré ste zvyknuté. Na to, aby mali efekt, je však nutné používať ich pri varení pravidelne a dlhodobo. Nemusíte zaradiť do jedálneho lístka všetky, pokojne si vyberte jednu či dve koreniny a konzumujte ich niekoľkokrát do týždňa. Metabolizmus sa vám poďakuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok