Pandémia sa ešte neskončila. Je to už naozaj iba o prístupe jednotlivcov, hovorí Mikas

TA3
4.4.2022 20:48

Vojna na Ukrajine a vysoká inflácia zatlačili tému pandémie do ústrania. Je však tento krok správny? Viac o aktuálnej situácii ohľadom pandémie koronavírusu porozprával v Téme dňa hlavný hygienik Ján Mikas.

mikas_1.jpg
TA3

"Pandémia sa ešte neskončila a vírus sa šíri ďalej. Bohužiaľ, prišla do toho vojna na Ukrajine. Ľudia však po dvoch rokoch disponujú informáciami. Zodpovednosť je na nich samotných. Je to naozaj už o prístupe jednotlivcov,“ hovorí.

Potlačenie informácií o pandémii však spôsobuje, že pocit zodpovednosti u ľudí klesá a niektorí opatrenia nedodržiavajú. Mikas však varuje: "Situácia sa zlepšuje naozaj iba pomaly. Stále zostáva vysoké percento z pozitivity testov, čo znamená, že nakazených ľudí je viac, než ukazujú denné štatistiky. Chápem aj únavu ľudí, no vírus žiadnou úľavou netrpí.“ Treba si dávať ešte pozor. Podľa neho nie je rozumné poľaviť, pretože nakazených je stále veľa.

Úrad verejného zdravotníctva SR 4. apríla zverejnil nové znenie vyhlášky. Zrušila povinnosť registrovať sa v eHranici, toto opatrenie bude platné od 6. apríla. Na základe nej došlo aj k zvoľneniu používania respirátorov v exteriéri, ktoré bolo nutné nosiť vo vzdialenosti menej ako dva metre od inej osoby.

"V platnosti však naďalej zostáva nosenie respirátorov v interiéri, ako napríklad v obchodoch, na úradoch, vo verejnej doprave, no taktiež v exteriéri na hromadných podujatiach,“ pripomenul hlavný hygienik s tým, že k ďalšiemu uvoľňovaniu príde v závislosti od vývoja pandemickej situácie.

Ďalšia vlna pandémie?

Počet infikovaných rastie aj v zahraničí. "Táto vlna sa už nachádza aj na Slovensku, len je viac rozložená v čase. Z toho dôvodu sme rušili opatrenia vo viacerých fázach. Ak by sme ich zrušili naraz, tak by bola úplne markantná,“ vysvetlil a upresnil, že v tejto fáze pandémie však nie je efektívne, aby sme zostávali zatvorení doma.

Hlavný hygienik očakáva, že letné obdobie bude pokojné. "Dva roky ukázali, že v lete je epidemiologická situácia priaznivá,“ povedal, no dodal, že sa obáva jesene. Všetko však podľa neho bude závisieť od vývoja situácie.

Vyjadril sa aj k ďalším dávkam očkovania. "Uvidíme, aká bude epidemiologická situácia a aké budú možnosti očkovania sa. Situácia bude iná ako začiatkom roka 2021, keď neboli ľudia zaočkovaní,“ uviedol. Bude to závisieť od viacerých faktorov.

Je variant deltakron potvrdený?

Podľa výsledkov sekvenovania ÚVZ tvorí variant BA.2 tretinu potvrdených prípadov na Slovensku. Mikas však niektoré informácie ohľadom neho uviedol na správnu mieru. "Nie je to samostatný variant, je to súhrnné označenie variantov, ktoré obsahujú mutácie, ktoré sa našli v delte aj v omikrone, ide o tzv. hybridné vírusy, vyskytujú sa pomerne často. Sami osebe nemusia byť nutnou príčinou na obavy."

Mikas tiež upresnil, že Svetová zdravotnícka organizácia ho zatiaľ označila za "monitorovaný“ vírus. Znamená to, že má určité genetické zmeny, o ktorých sa predokladá, že ovplyvnia jeho vlastnosti, ale nemusia predstavovať budúce riziko. "Jeho zaradenie sa bude naďalej prehodnocovať a monitorovať,“ dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok