V Nemecku si nechal muž vpichnúť až 90 dávok proticovidovej vakcíny. Polícia začala trestné konanie

TA3 TASR
4.4.2022 13:53

Šesťdesiatročný Nemec sa nechal 90-krát zámerne zaočkovať proti covidu, aby mohol predávať sfalšované očkovacie preukazy s pravými číslami šarží vakcín ľuďom, ktorí sami odmietajú vakcináciu.

Vznikol omikron kvôli nízkej zaočkovanosti? Porazia mutácie vakcínu? Toto hovorí veda
TASR/AP

Nemenovaný muž z mesta Magdeburg na východe krajiny dostal v priebehu niekoľkých mesiacov približne 90 proticovidových dávok v rôznych očkovacích centrách v spolkovej krajine Sasko predtým, ako ho v apríli zadržala polícia. 

TASR správu prevzala z nedeľňajších správ agentúr AP a DPA. Úrady muža vyšetrujú pre neoprávnené vydávanie očkovacích preukazov a falšovanie dokladov. Prichytili ho vo vakcinačnom stredisku v meste Eilenburg v nemeckej spolkovej krajine Sasko, keď sa už druhý deň za sebou dostavil na očkovanie proti covidu. Polícia mu zhabala niekoľko čistých očkovacích preukazov a začala trestné konanie.

Bezprostredne nebolo jasné, aký vplyv malo približne 90 dávok vakcín proti koronavírusovému ochoreniu Covid-19 od rôznych výrobcov na zdravie muža. Nemecká polícia v uplynulých mesiacoch uskutočnila mnoho razií v súvislosti s falšovaním očkovacích pasov. Mnohí "popierači" covidu sa odmietajú dať v Nemecku zaočkovať, ale zároveň chcú mať žiadané "covid-pasy", ktoré im výrazne uľahčujú prístup do verejného života aj na miesta, ako sú reštaurácie, kiná, divadlá, kúpaliská alebo pracoviská.

Nemecko už niekoľko týždňov zaznamenáva vysoký počet nakazených. Platnosť mnohých opatrení na potlačenie pandémie sa skončila minulý týždeň v piatok. Rúška už nie sú povinné v obchodoch s potravinami, stále sú však vyžadované vo verejnej doprave. Vo väčšine škôl v Nemecku už žiaci tiež nemusia nosiť rúška. Tamojšie zdravotnícke úrady v nedeľu hlásili vyše 74-tisíc nových prípadov nákazy za jediný deň. Celkovo zomrelo v Nemecku v súvislosti s covidom už 130 029 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok