Takto si oslabujete imunitu aj sami. Návyky, ktoré okamžite zastaviť

TA3/bd
4.4.2022 14:00

Ukázalo sa, že niektoré každodenné návyky vás môžu vystaviť väčšiemu riziku infekcie, vírusov a ďalších ochorení spojených s nedostatočnou imunitou.

Takto si oslabujete imunitu aj sami. Návyky, ktoré okamžite zastaviť
FreePik

Málo spánku

Ak každú noc nedostávate odporúčaných sedem až osem hodín kvalitného spánku, môžete mať problém. Spánok menej ako 6 hodín denne je spojený s väčším rizikom vzniku prechladnutia v porovnaní s viac ako 7 hodinami odpočinku. Keď spíte, vaše telo uvoľňuje cytokíny, proteíny, ktoré vás chránia pred zápalom a infekciou. Bez primeraného odpočinku nemôžete produkovať toľko cytokínov a bude ťažšie bojovať proti vírusovým a bakteriálnym ochoreniam.

spanok FreePik

Veľa stresu

Psychický a emocionálny stres má priamy vplyv na imunitné funkcie. Keď ste v strese, vaše telo uvoľňuje kortizol a adrenalín, hormóny, ktoré znižujú hladinu lymfocytov a fagocytov. So zníženým množstvom týchto bielych krviniek má vaše telo problémy bojovať proti bakteriálnym a vírusovým antigénom. Okrem toho sú so stresom spojené nezdravé vedľajšie návyky ako fajčenie, nespavosť a prejedanie sa. 

stres FreePik

To všetko môže ešte viac oslabiť váš imunitný systém. Ak sa cítite pod tlakom, najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je zbaviť sa situácií vyvolávajúcich úzkosť. Ukončite nezdravý vzťah, zmeňte prácu, ak ste na toxickom pracovisku, aby ste sa zotavili zo stresu. V prípade, že sa ocitnete v stresujúcej situácii, hlboké dýchacie cvičenia môžu zresetovať a stíšiť vaše telo a dajú sa ľahko vykonávať kedykoľvek a kdekoľvek.

pohyb FreePik

Málo pohybu

Flákali ste kondíciu? Nečudujte sa, že nakoniec budete smrkať a kýchať. Pravidelné cvičenie – či už na strednej alebo intenzívnej úrovni – zvyšuje imunitu. Cvičenie zvyšuje protilátky aj biele krvinky, čo umožňuje vášmu telu zamerať sa na infekciu skôr a účinnejšie s ňou bojovať. Navyše, vaša telesná teplota sa počas cvičenia zvyšuje, čo môže pomôcť zabrániť rastu baktérií a zabiť infekciu. Cvičenie spomaľuje uvoľňovanie kortizolu a adrenalínu vo vašom tele, čím vás chráni pred bakteriálnym a vírusovým ochorením.

chrípka FreePik

Veľa spracovaných potravín

Strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov, pridaného cukru, náhrad cukru a soli môže vášmu imunitnému systému sťažiť prácu. Spracované potraviny útočia na dobré baktérie vo vašom čreve, pričom ponechávajú priestor pre vstup zlých baktérií a oslabujú váš črevný imunitný systém. Spracované potraviny (napríklad hamburgery z rýchleho občerstvenia, hranolky a lahôdky) sú tiež veľkými vinníkmi sodíka. 

Šesť gramov soli denne navyše (čo zodpovedá 2 400 miligramom sodíka) je u ľudí spojených s výrazným imunitným nedostatkom. Vedci vysvetľujú, že konzumácia stravy s vysokým obsahom soli môže zhoršiť schopnosť neutrofilov zabíjať baktérie v tele. Nevyhnutný je aj vitamín D. Pomáha aktivovať T bunky bojujúce proti infekcii. Nájdete ho vo vaječných žĺtkoch, obohatenom mlieku a raňajkových cereáliách a tučných rybách, ako je losos. Do jedál pridajte veľa cibule, cesnaku a zázvoru. 

fajcenie FreePik

Nadmiera fajčenia

Fajčenie je zabijak pre váš imunitný systém. Chemické zlúčeniny v tabaku ovplyvňujú sliznicu vášho dýchacieho traktu, od nosa až po pľúca. Keď fajčíte, vaše telo produkuje nadmerný hlien, ktorý zužuje vaše dýchacie cesty a sťažuje pľúcam odstraňovať toxíny, čím sa zvyšuje vaša náchylnosť na infekciu.

A čo viac, keďže vaše telo pracuje dvojnásobne, aby odstránilo chemikálie uvoľnené tabakom, jeho schopnosť bojovať s infekciou je ohrozená. Fajčenie tiež znižuje hladiny ochranných antioxidantov v krvi. To zvyšuje riziko všetkého, od zápalu pľúc po bronchitídu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok