Ako sa správne starať o drevené varechy? Po dovarení ich len umyť nestačí

TA3/zm
6.4.2022 16:00

Ak varíte, varechu používate denne a prakticky pri príprave každého jedla. Po skončení miešania ju zrejme hodíte do umývadla a opláchnete ručne, alebo ju nešetríte a naložíte do umývačky spolu s ďalším riadom. Ani jedna možnosť však nie je správna?

Ako sa správne starať o drevené varechy? Po dovarení ich len umyť nestačí
Pexels/Nicole Michalou

Chcete si udržať drevené varechy nie len čisté, aj aj čo najdlhšie funkčné? Potom by ste mali poznať jednoduchý postup, ako ich správne ošetrovať. Pretože len voda a saponát sú veľmi málo.

Hoci je drevená varecha bežnou súčasťou každej vybavenej kuchyne a používame ju prakticky denne, len máloktorá gazdinka sa o ňu vie dobre postarať. Drevený povrch sa totiž časom opotrebuje, čím vo varechách vznikajú drobné trhlinky. Tie môžu byť jednak miestom, kde sa hromadia baktérie, ktoré nezmyjete len vodou a čistiacim prostriedkom, ale najmä toto opotrebenie materiálu znižuje funkčnom varechy, pretože prílišne saje vodu. Vysvetlenie, prečo oplachovanie nestačí, by sme mali, ale čo s tým?

Zabudnite na umývačku

Skôr ako sa naučíte jednoduchý ťah, ktorý vaše drevené varechy ošetrí a vydržia vám dlhšie, mali by ste vedieť, že drevené kuchynské náčinie nepatrí do umývačky riadu. Hoci to väčšina žien aj tuší, keď je špinavého riadu veľa, alebo potrebujeme umývačku niečím doplniť, aby sa rýchlo zapla, mnohé z nás tam drevenú varešku skrátka prihodia. A to je chyba.

Oproti umývaniu v rukách je v umývačke oveľa teplejšia voda a celý proces trvá dlhšie. Drevo je tak vystavené presne tým podmienkam, ktoré ho ničia. Na varechách vznikajú najskôr drobné mikrotrhliny, no neskôr sú viditeľné aj voľným okom. V takom prípade to značí, že varecha svoju službu splnila a nemali by ste ju v kuchyni šanovať ďalších desať rokov, ale radšej ju z hygienického hľadiska vymeniť. Nikdy neviete, aké zvyšky sa v malých trhlinách usadili...

Trik s olejom

Ale poďme k jednoduchému triku, ktorý udrží vaše varechy v kondícii po dlhý čas. Natierajte ich raz za týždeň až raz za mesiac minerálnym olejom, ktorý dostanete v každom lepšie vybavenom obchode s nábytkom, pretože práve naň sa tento druh oleja používa.

Minerálny olej vytvára na dreve ochranný film, vďaka ktorému sa kvapky vody budú po dreve kĺzať a nebudú doň vsakovať, čím sa vyhnete poškodeniu povrchu varechy či iného dreveného riadu. Čo sa týka frekvencie, ako často ošetrovať kuchynských pomocníkov, závisí to od toho, ako často ich používate. Ak máte variech dvadsať, nemusíte to rozhodne robiť tak často, ako keď dookola striedate tri varešky. Olej na ne len natrite a nechajte vsiaknuť. Ideálne je ich v tento servisný deň nepoužívať a na druhý deň varechy dobre v rukách umyť.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok