Správne naložená umývačka riadu vám dokáže ušetriť nemalé peniaze: Naučte sa, čo kam patrí

TA3/zm
2.4.2022 10:00

Rady ako ušetriť v domácnosti sa vždy zídu. Vedeli ste, že aj pri umývačke riadu môžete zbytočne preplatiť? Dôvodom je samozrejme nesprávne nakladanie špinavého riadu, v dôsledku čoho do nej zmestíte menej veci, zapínate ju častejšie, a to stojí peniaze.

Správne naložená umývačka riadu vám dokáže ušetriť nemalé peniaze: Naučte sa, čo kam patrí
Profimedia

Je všeobecne známe, že umývanie riadu v umývačke je dnes oveľa úspornejšie, ako keď sa trápite po obede či večery s oplachovaním tanierov v rukách. To, že ide o ekonomickejšie i ekologickejšie riešenie však neznamená, že to môžete robiť hocijako. Aj pri nakladaní riadu do umývačky má mnoho žien ešte rezervy a dalo by sa to robiť aj lepšie.

Tetris so špinavým riadom

Ak máte doma umývačku riadu, zrejme ste si našli svojský systém, ako do nej ukladáte riad. Nejde však o osobné preferencie, so špinavým kuchynským náčiním by ste sa mali doslova naučiť hrať tetris, aby bola umývačka využitá do posledného centimetra. Pretože, aj keď ide o ekonomické umývanie, predsalen míňate pri každom zapnutí vodu, elektrinu i čistiacu tabletu. Do správne naloženej umývačky zmestíte toho možno viac ako by ste čakali, čo vám v konečnom dôsledku ušetríte desiatky eur ročne.   

Najšpinavšie dole

Nie je náhoda, že sú väčšina umývačiek je vymyslená tak, aby do dolnej priečky pasovali taniere a poháre do hornej. V spodnej časti je totiž najsilnejší prúd vody, a tak najlepšie umyje najviac znečistený riad. Okrem tanierov by ste teda do spodnej zásuvky umývačky mali nakladať hrnce, panvice alebo raz za čas aj plechy.

Postupujte tiež podľa veľkosti. Od krajov nakladajte najväčšie a najvyššie riady, ako napríklad veľké taniere. Smerom do stredu môžu ísť malé taniere a misky. Medzi jednotlivými vecami by ste mali nechať dostatok priestoru, aby mohla pomedzi riad prúdiť voda a saponát, no nie je potrebné, aby niektoré panvice ležali. Zaberú veľmi veľa miesta a pritom sa dobre umyjú, aj keď budú zastoknuté ako taniere. Práve na ukladaní ležmo strácate najviac miesta. Ak je to aj váš prípad, mali by ste sa tohto zlozvyku rýchlo zbaviť.

Častým problémom býva aj smer, alebo skôr sklon toho, ako ukladať taniere. Všimnite si, ako je naklonená mriežka, nie je to náhoda, má vás nasmerovať tak, aby voda dobre na riad prúdila a zároveň, aby sa jednotlivé kusy neprekrývali.

Plasty hore

Horný „šuflík“ umývačky je zvyčajne určený na poháre, menšie misky či dezertné taniere. Zrejme netreba prízvukovať, že veci treba ukladať hore dnom, aby voda špliechajúca zdola riad dostatočne umyla. Čo ste však možno nevedeli je, že do tohto oddelenia patria aj všetky plastové riady, a to preto, že horúca voda a neskôr vzduch, ak máte program sušenia, by mohli plast v dolnej časti zdeformovať.

Príbory smerom nahor

Čo sa týka príborov, ak máte umývačku so samostatnou, pre ne určenou zásuvkou, potom nemáte žiadnu dilemu. Modely, v ktorých je však na príbor prídavný košík, rozdeľujú gazdinky na dve skupiny. Tak ako je to teda dávať vidličky, lyžičky a nože smerom nadol alebo nahor? Správna odpoveď je, že v koši by mala byť umiestnená rúčka a „hlava“ príboru by z neho mala trčať, aby sa najviac znečistená časť lepšie umyla. Opačný smer však volia ženy zvyčajne z bezpečnostných dôvodov, aby sa neporezali či nepichli. Stačí to však dodržiavať len s ostrými nožmi.  

Vyberanie riadu

A na záver jedna cenná rada, ktorá vám síce neušetrí peniaze, ale nervy a čas áno. Niekomu logika káže vyťahovať umytý riad smerom zhora nadol. V prípade umývačky to však platí presne opačne. Začnite zdola, opačne poradie by predsa kvapkami opäť zamočilo veci v spodnej zásuvke.

Témy: peniaze Zásuvka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok