ONLINE: Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Donbase. V Boroďanke údajne zahynulo viac civilistov než v Buči

TA3 TASR ČTK
4.4.2022 06:40

Po odchode ruských jednotiek z niektorých regiónov nachádzajú Ukrajinci ďalšie telá zabitých civilistov, doteraz ich objavili najmenej 400. Ruská ofenzíva sa zameriava na Donbas na východe Ukrajiny. Zelenskyj vyzval Západ, aby sa zjednotil a zabránil hroziacej ruskej genocíde v Európe. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:55 V útulkoch pre zvieratá v Boroďanke v Kyjevskej oblasti zomrelo počas ruskej okupácie 355 psov. Do útulkov nebolo možné doviezť jedlo a vodu. Podľa organizácie na ochranu práv zvierat UAnimals okupáciu prežilo iba 150 psov.

23:50 Zásielky z balíčka bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 800 miliónov dolárov z USA dorazili "v priebehu víkendu“, uviedol hovorca Pentagonu John Kirby počas pondelkového brífingu. Jeden balíček dorazí "v najbližších 24 hodinách“, dodal.

23:45 Služba Airbnb zakázala občanom Ruska a Bieloruska rezervovať si ubytovanie po celom svete.

23:40 Satelitné snímky ukazujú, že mŕtve telá civilistov v ukrajinskom meste Buča ležali na uliciach celé týždne, čo je v rozpore s ruskými tvrdeniami, že k zabíjaniu dochádzalo až po odchode vojsk.

23:38 Civilisti, ktorí utiekli z Kyjeva do bezpečnejších oblastí, by mali s návratom ešte niekoľko dní počkať, uviedol podľa agentúry Reuters starosta mesta Vitalij Kličko. "Po prvé, v súčasnej dobe platí v Kyjevskej oblasti nepretržitý zákaz vychádzania. Po druhé, v niektorých mestách v blízkosti Kyjeva pravdepodobne ruskí okupanti zanechali nášľapné míny a je (tam) pravdepodobne veľa nevybuchnutej munície,“ vysvetlil.

23:13 Nasledujúca fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace, vyhlásil poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan po tom, čo sa ruské sily stiahli od ukrajinského hlavného mesta Kyjev a presunuli sa do východných oblasti. 

23:00 Zelenskyj rokoval s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyenovou. "Informovanie o neľudských zločinoch agresora na predmestí Kyjeva. Súhlas - všetci vinníci musia byť potrestaní. Oceňujeme pripravenosť EÚ poskytnúť finančnú a technickú podporu,“ napísal na Twitteri ukrajinský prezident.

22:49 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že v pondelok bolo z Mariupola, mesta na juhovýchode krajiny obkľúčeného ruskými vojakmi, evakuovaných vyše 1550 civilistov.

22:23 Zelenskyj vystúpil v rumunskom parlamente. Vyzval Západ na to, aby sa zjednotil a zabránil hroziacej ruskej genocíde v Európe. Uviedol, že bezpečnosť Európy závisí na tom, ako dopadne ruská invázia na Ukrajine. "Spoločne môžeme zastaviť tých, ktorí chcú genocídu v Európe," povedal.

22:20  Na Rusko musia byť za jeho "zverstvá" páchané na Ukrajine uvalené tie najtvrdšie možné sankcie.  Vo Varšave to vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová po rokovaní so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom.  

22:15 Dvoch mužov ruského pôvodu zadržali v Berlíne po tom, čo sa vysmievali ukrajinským utečencom a pokrikovali na nich proruské heslá.  Incident sa odohral v sobotu na berlínskej železničnej stanici, kam každý deň prichádzajú tisícky utečencov z Ukrajiny. 

22:03 Spoločnosť Maxar zverejnila satelitné snímky Buče z 10. a 31. marca, na ktorých je vidieť masový hrob blízko kostola svätého Ondreja. Tieto snímky ukazujú, že masové hroby začali v meste Buča vznikať dávno predtým, než sa ruské vojská stiahli.

21:50 Počet obetí dnešného ruského náletu na juhukrajinský Mykolajiv stúpol na desať. Ďalších 46 ľudí utrpelo zranenie, povedal starosta mesta.

21:47  Rozhodnutie Nemecka vyhostiť 40 ruských diplomatov zhorší jeho diplomatické vzťahy s Moskvou, uviedla v pondelok ruská ambasáda v Berlíne.

21:41 Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V pondelok to na Telegrame uviedol tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, ktorý vyzval na hromadnú evakuáciu miestneho obyvateľstva. "Pozorujeme, že vybavenie prichádza z rozličných smerov, privážajú vojakov, palivo," uviedol podľa AFP.

21:37 Moldavsko bez pomoci Európy neprekoná následky pandémie, rastúcich cien energií a náporu utečencov z Ukrajiny. Vyhlásila to moldavská premiérka Natalia Gavrilitsaová. Prisľúbila, že využitie očakávanej západnej pomoci bude transparentné do posledného centu.

21:31 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier priznal, že ekonomická spolupráca s Ruskom bola veľkou chybou. Konkrétne hovoril o projekte Nord Stream-2, ktorý predtým aktívne podporoval.

21:22 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová vyzvala na "okamžité prijatie nového balíčka dôrazných sankcií“ proti Rusku, aby rozhodnutie Moskvy napadnúť Ukrajinu bolo "najdrahšou chybou, akú kedy Kremeľ urobil“. Dodala, že akékoľvek nové sankcie musia byť "zamerané na tých, ktorí financujú a podporujú Putina, a musia uzavrieť všetky existujúce medzery“.

21:15 Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo českého veľvyslanca a oznámilo mu, že vyhostenie ruského diplomata z Česka nezostane bez odpovede.

20:55 Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za rokovania s ruským lídrom Vladimirom Putinom a pripomenul mu, že ani s nemeckým nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom svojho času nikto nerokoval.

20:45 Do Poľska v pondelok dorazili americké stíhačky typu F-18. Na leteckej základni v meste Lask pristáli v rámci posilnenia východného krídla NATO. Informoval o tom minister obrany Mariusz Blaszczak. "Je to jasný symbol podpory našich spojencov a posilnenia východného krídla NATO," uviedol.

20:38 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová v pondelok večer v Štrasburgu informovala europoslancov o svojej návšteve na Ukrajine. Na úvod aprílového plenárneho zasadnutia zároveň vyzvala na väčšiu logistickú, humanitárnu a vojenskú podporu pre Ukrajinu, ktorá čelí invázii ruských vojsk.

20:29 Ukrajinské úrady od vpádu ruských ozbrojených síl na Ukrajinu pred 40 dňami registrujú viac ako 7000 vojnových zločinov. Podľa agentúry Ukrinform to dnes v televízii oznámila ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová.

20:24 Kanada v pondelok informovala, že uvalí sankcie na ďalších deviatich Rusov a deviatich Bielorusov, ktorí Moskve umožnili alebo uľahčili inváziu na Ukrajinu.

20:17 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v pondelok uviedla, že následky ruskej invázie v ukrajinskom meste Boroďanka môžu byť ešte horšie ako v meste Buča.

20:10 Podľa nemenovaného západného predstaviteľa prijala ruská armáda v ostatnom čase do svojich radov neobvykle vysoký počet nových brancov a je možné, že ich vyšle na Ukrajinu, hoci to Moskva popiera. Prijatie vyše 130-tisíc nových brancov síce časovo korešponduje s každoročnými jarnými odvodmi do ruskej armády, avšak podľa zmieneného predstaviteľa, ktorého v pondelok cituje spravodajská stanica Sky News, ide o "neobvykle vysoký počet".

19:57 Francúzsko vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorí na jeho území konajú proti záujmom Paríža, uviedol zdroj z prostredia francúzskej vlády.

19:53 Ruské ozbrojené sily od začiatku invázie na Ukrajinu prišli už približne o 18 300 vojakov. Uviedol to dnes generálny štáb ukrajinskej armády, ktorý tiež zvýšil údaje o zničenej ruskej výzbroji. Kyjev tiež tvrdí, že drží v zajatí viac ako 600 ruských vojakov.

19:50 "Hrôzy, ktoré sme videli v Buče, sú len špičkou ľadovca všetkých zločinov, ktoré spáchala ruská armáda," uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba s tým, že situácia v Mariupole je bohužiaľ ešte horšia.

19:49 Americká armáda nedokáže nezávisle overiť tvrdenia ukrajinských činiteľov o zverstvách spáchaných ruskými silami v meste Buča, ale nemá ani dôvod ich spochybňovať, povedal v pondelok predstaviteľ ministerstva obrany USA. "Vidíme rovnaké zábery ako vy. Nemáme žiaden dôvod vyvracať tvrdenia Ukrajiny o týchto zverstvách," doplnil.

19:45 Viac ako 200 europoslancov vyzvalo vlády EÚ na úplné embargo na dovoz ruského plynu, ropy a uhlia a odpojenie všetkých ruských bánk od bankového systému SWIFT. Oznámil to belgický expremiér a iniciátor výzvy, europoslanec Guy Verhofstadt. 

19:41 Rusko doposiaľ stiahlo z okolia Kyjeva asi dve tretiny svojich vojakov dislokovaných v tejto oblasti a presúva ich do Bieloruska. Zvyšok ruských vojakov ostáva na svojich pozíciách mimo ukrajinského hlavného mesta. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

19:33 Ropa zdražuje. Civilné obete na Ukrajine zvyšujú tlak na Európu, aby uvalila sankcie na ruský energetický sektor. Brent rastie o 1,8 percenta na 106,24 USD.

19:23 Vedúci predstavitelia bieloruskej opozície žijúci v exile - Sviatlana Cichanovská a Pavel Latuška - vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby vyhlásilo Bielorusko za krajinu dočasne okupovanú Ruskom. Bol by to "mimoriadne dôležitý krok na zastavenie ruskej agresie voči Ukrajine a obnovu bezpečnosti v regióne", píše sa vo vyhlásení.

19:13 Podľa európskeho komisára pre hospodárstvo Paola Gentiloniho by nové európske sankcie mohli zahŕňať opatrenia zamerané na ruský energetický sektor. "Nič nie je vylúčené z hry a myslím, že to teraz platí viac ako inokedy," povedal pred stretnutím s ministrami financií eurozóny, na ktorom sa diskutovalo o možných nových sankciách.

19:08 Zákaz vychádzania bol v oslobodených osadách v Kyjevskej oblasti predĺžený do štvrtku 6.00 h. Ukrajinský generálporučík Oleksandr Pavljuk požiadal obyvateľov Brovarského, Vyšhorodského a Bučanského okresu, aby to rešpektovali, pretože ukrajinské sily odstraňujú míny, ktoré tam zanechali Rusi.

19:00 V Španielsku bola zadržaná 77 metrov dlhá jachta ruského oligarchu Viktora Vekselberga. Jej cena sa odhaduje na 120 miliónov dolárov.

18:40 Od začiatku ruskej agresie zomrelo na Ukrajine 18 novinárov a ďalší boli zranení alebo unesení. S odvolaním sa na údaje generálnej prokuratúry a ministerstva kultúry to napísal denník Ukrajinska pravda, pričom v prehľade mŕtvych či zranených žurnalistov zo zahraničia bez podrobností uvádza dve osoby z Českej republiky. České ministerstvo zahraničia zatiaľ nepotvrdilo, či má v tejto súvislosti nejaké informácie.

18:30 Obliehaný Mariupol sa nachádza "na pokraji humanitárnej katastrofy", pretože viac ako 100 tisíc ľudí stále potrebuje evakuáciu, uviedol starosta mesta Vadym Bojčenko. "Už viac ako mesiac nie je svetlo, voda, potraviny ani lieky. Preto trváme na tom, že Mariupol musí byť plne evakuovaný a prístup do mesta musí byť umožnený," dodal.

18:20 Americký prezident Joe Biden vyzval na začatie súdneho procesu voči lídrovi Ruska Vladimirovi Putinovi za údajné vojnové zločiny. Kremeľ poprel všetky obvinenia týkajúce sa zabíjania civilistov na Ukrajine, vrátane udalostí v Buči.

18:15 Nemecko dočasne prevezme kontrolu nad nemeckou dcérskou firmou ruského Gazpromu, oznámil minister hospodárstva Robert Habeck. Cieľom je podľa neho zaistiť bezpečnosť dodávok. Opatrenie má trvať do 30. septembra.

18:05 Ruskí vojaci, ktorí opustili oblasť okolo Kyjeva, mieria na sever a konsolidujú sa v Bielorusku, uviedol americký úradník. "Naďalej sa domnievame, že budú doplnené, zásobené, možno aj posilnené ďalšími ľuďmi a potom poslané späť na Ukrajinu, aby pokračovali v boji na iných miestach," dodal úradník. Podľa amerického odhadu budú tieto jednotky "použité na východnej strane krajiny, v oblasti Donbasu“, aby tam bojovali.

17:54 Rusko prijalo do svojej armády viac ako 130-tisíc nových brancov, uviedol podľa informácií Sky News jeden zo západných predstaviteľov. Načasovanie zodpovedá predchádzajúcim informáciám, ale jedná sa o "neobvykle vysoké počty“. "Myslíme si, že existuje reálna možnosť, že títo branci budú poslaní na Ukrajinu, aj keď ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na Ukrajinu pôjdu iba profesionálni vojaci," povedal.

17:48 Nemecko vyhlásilo 40 ruských diplomatov za "neželané osoby". Na opustenie krajiny majú päť dní. 

17:40 Ukrajinské vedenie obvinilo Moskvu zo zlého zaobchádzania s ukrajinskými vojakmi zajatými ruskou armádou. Prepustení vojnoví zajatci vo svojich svedectvách popisovali bitie, zastrašovanie a zlé podmienky vo väzbe. 

17:30 Ukrajinské ministerstvo obrany tvdí, že cieľom Ruska je dobyť Charkov. Hovorca ministerstva Oleksandr Motuzianyk uviedol, že Rusko sústredilo svoje úsilie na útok na ukrajinské jednotky v Donbase a na dobytie Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta s predvojnovým počtom obyvateľov 1,4 milióna, píše The Kyiv Independent.

17:20 Litva v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine vrátane "hrôzostrašného masakru" v meste Buča vyzvala ruského veľvyslanca Alexeja Isakova, aby opustil krajinu. "Brutalita ruských okupačných síl presahuje všetky normy civilizovaného sveta," kritizoval šéf litovskej diplomacie.

17:18 Ukrajina chce ukázať svetu, čo sa stalo v Buči, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy mesta. Prisľúbil, že krajina sa "nezastaví“, kým nezistí, kto je za masakre civilistov zodpovedný. V Buči novinárom povedal, že je pre Ukrajinu "veľmi dôležité, že tlač je tu, v meste“. "Chceme, aby ste svetu ukázali, čo sa tu stalo," dodal podľa televízie CNN.

17:10 Najvyššia ukrajinská štátna zástupkyňa Iryna Venediktová označila scény v Kyjevskej oblasti za "dôkaz brutálnych vojnových zločinov Ruskej federácie“. "Zmučená Kyjevská oblasť nie je cestou pre politickú turistiku, ale miestom zločinu,“ uviedla a vyzvala na trestné stíhanie pred ukrajinskými a medzinárodnými súdmi.

17:02 Americký prezident Joe Biden po fotografiách z Buče znovu nazval Putina vojnovým zločincom. "Možno si spomínate, že som bol kritizovaný za to, že som Putina označil za vojnového zločinca. No, pravda je taká, že ste videli, čo sa stalo v Buči. Je to vojnový zločinec,“ povedal. "Ten chlap je brutálny. To, čo sa stalo v Buči, je nehorázne a všetci to videli. Myslím, že je to vojnový zločin. Mal by byť dohnaný k zodpovednosti,“ dodal.

17:00 O sprostredkovanie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou sa snaží aj Liga arabských štátov. Päť členských krajín tejto organizácie vyslalo do Moskvy ministrov zahraničia, aby o ukončení vojny na Ukrajine rokovali s ruským ministrom zahraničných vecí Lavrovom. V utorok sa majú šéfovia diplomacií týchto piatich štátov stretnúť v Poľsku s ukrajinským ministrom zahraničia Kulebom.

16:53 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét obmedzujúci udeľovanie víz občanom tým krajín, ktoré Moskva považuje za "nepriateľské". Ide napríklad o Nórsko, Švajčiarsko, Dánsko či Island. Reagovalo tak na sankcie, ktoré na Rusko uvalil Západ.

16:47 USA budú podľa veľvyslankyne pri OSN presadzovať pozastavenie členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva, dôvodom sú aj fotografie z obce Buča pri Kyjeve, ktoré dokazujú, čoho sa ruskí vojaci dopustili.

16:42 Ukrajine je možné pomôcť napríklad dodávkou protivzdušnej obrany, protiraketovej techniky alebo tankov. Lídrov parlamentov Česka, Slovenska a Rakúska o tom informoval predseda ukrajinskej Najvyššej rady Ruslan Stefančuk.

16:35 Medzinárodnému výboru Červeného kríža sa ani v pondelok nepodarilo evakuovať civilistov z niekoľko týždňov obliehaného východoukrajinského mesta Mariupol. Tímu organizácie sa do mesta na brehu Azovského mora nepodarilo dostať kvôli bezpečnostným podmienkam. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková z blokovania evakuačných snáh obvinila Rusko.

16:25 Starosta mesta Mykolajiv Alexander Senkevič na Twitteri hlási, že ruskí útočníci ostreľujú mesto kazetovými granátmi. Používanie takejto munície je však zakázané.

16:19 Ukrajinský prezident Zelenskyj osobne navštívil mesto Buča.

16:12 Lotyšsko prehodnotí vzťahy s Ruskom. "S ohľadom na zločiny spáchané ruskými ozbrojenými silami na Ukrajine, Lotyšsko sprísni diplomatické vzťahy s Ruskou federáciou. O konkrétnych rozhodnutiach budeme informovať po dokončení vnútorných postupov,“ uviedol minister zahraničia Edgars Rinkēvičs.

16:05 Víťazstvo Ukrajiny v bitke o Kyjev je významné, ale nie rozhodujúce, upozorňujú Ozbrojené sily SR v pravidelnom prehľade. "Ak prímerie alebo mierová dohoda zmrazí líniu kontaktu, akou sú súčasné pozície v prvej línii, Rusko bude schopné vyvinúť oveľa väčší tlak na Ukrajinu ako pred inváziou a časom môže znovu zostaviť efektívnejšie invázne sily.“ 

15:52 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil genocídu Ukrajincov v meste Buča za zinscenovanú.

15:38 Vojna na Ukrajine pravdepodobne povedie k ďalšiemu zdražovaniu áut. Nedostupnými sa náhle stávajú kľúčové káblové zväzky vyrábané na Ukrajine. Vzhľadom na vysoký dopyt, nedostatok materiálov a nové výpadky spôsobené vojnou sa očakáva, že automobily budú ďalej zdražovať, píše agentúra AP.

15:34 Európska únia spolu s Ukrajinou vytvorila spoločný vyšetrovací tím, ktorý bude preverovať údajné ruské vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti po tom, čo sa objavili šokujúce zábery z mesta Buča po stiahnutí ruských síl z oblasti.

15:25 Ruskí nacisti vyhlásili Ukrajine vyhladzovaciu vojnu, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Podľa neho ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti zverejnila program "konečného riešenia ukrajinskej otázky". Podľa plánu bude za 30 rokov navždy zničená aj pamäť Ukrajiny. "Plán vyzýva k fyzickej likvidácii všetkých, ktorí sa chopili zbraní na obranu Ukrajiny, celej politickej a nerusky orientovanej kultúrnej elity, ako aj k totálnym politickým a ekonomickým represiám a zákazu všetkého, čo sa týka Ukrajiny aj Európy,“ tvrdí na svojom Twitteri.

15:13 Britský premiér Boris Johnson reagoval na masaker v Buči. "Nezastavíme sa, kým nedosiahneme spravodlivosť. Objav ďalších masových hrobov pri Kyjeve je odporný. Spojené kráľovstvo nebude prihliadať na túto nevyberavú a neodpustiteľnú vraždu. Usilujeme sa o to, aby zodpovedné osoby boli pohnané na zodpovednosť," odkázal na svojom Twitteri.

15:00 Z ukrajinských bojísk a okupovaných obcí, odkiaľ odišli ruskí vojaci, prichádza čoraz viac správ o sexuálnom násilí páchanom na ženách. „Znásilnenie ako zbraň,“ začína svoj text britský denník The Guardian. Medzi chmúrne svedectvá, ktoré vyšetrovatelia zhromaždili, patria podľa britského denníka hromadné znásilnenia, ozbrojené prepadnutia a znásilnenia spáchané pred deťmi.

14:50  Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už viac ako 4,2 milióna ľudí, vyplýva z nových údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, ktoré boli zverejnené v pondelok. Zhruba 90 percent utečencov sú ženy a deti.

14:39 Rakúsko podporuje zosilnenie sankcií proti Rusku, ale nie embargo na dovoz plynu. V rozhovore s rozhlasovou stanicou Ö1 to dnes povedal minister zahraničia Alexander Schallenberg. Šéf rakúskej diplomacie aj vicekancelár Werner Kogler sa vyslovili za medzinárodné vyšetrenie udalostí v ukrajinskom meste Buča, kde po stiahnutí ruských vojakov zostali stovky mŕtvych tiel civilistov.

14:38 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý zavádza "odvetné vízové opatrenia" voči občanom krajín, ktoré Moskva označuje ako štáty, ktoré nie sú voči Rusku priateľské. Informovala o tom agentúra TASS. Výnos podľa nej a agentúry Reuters pozastavuje vydávanie víz v zjednodušenom režime pre občanov týchto krajín. Týka sa Európskej únie, Nórska, Islandu, Švajčiarska a Lichtenštajnska, dodal TASS. Moskva tak reaguje na sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho vojenskej agresii na Ukrajine, píše Reuters.

14:36 Ruský prezident podpísal dekrét, ktorý pozastavuje vydávanie víz v zjednodušenom režime pre občanov krajín, ktoré Moskva označuje za nie priateľské.

12:54 Ruský ústup z Kyjeva nie je skutočným sťahovaním vojsk, myslí si Stoltenberg. Podľa generálneho tajomníka NATO ide skôr o presun vojakov, po ktorom by mohli nasledovať ďalšie útoky.

12:19 Tvrdenie Ukrajiny o tom, že ruská armáda zavraždila desiatky civilistov v meste Buča, sú lživým útokom na Rusko, povedal šéf diplomacie Lavrov.

12:14 Rusko v pondelok ponechalo bez zmeny toku plynu cez kľúčové plynovody v Európe, a to aj napriek neistote týkajúcej sa platobných podmienok. Lídri Európskej únie zároveň vyzývajú na ďalšie sankcie proti Moskve po obvineniach z vojnových zločinov na Ukrajine. 

12:05 Osem ľudí zahynulo a 34 ďalších utrpelo zranenia pri nedávnych ruských útokoch na dve mestá na juhu Ukrajiny, uviedla v pondelok generálna prokuratúra v hlavnom meste Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP. 

11:56 Európska únia čo najdôraznejšie odsudzuje údajné zverstvá spáchané ruskými ozbrojenými silami vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré boli oslobodené. Informoval v oficiálnom vyjadrení šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. 

11:50 Kremeľ kategoricky odmietol obvinenia zo svojvoľného zabíjania civilistov v Buči, videá z rôznych zdrojov sú podľa neho zmanipulované. O veci chce rokovať.

11:38 Japonský premiér Fumio Kišida v pondelok odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Uvádza agentúra AP. "Som hlboko šokovaný skutočnosťou, že na predmestí Kyjeva boli páchané na civilistoch ukrutné hrôzy... Zabíjanie nevinných civilistov je porušením medzinárodného humanitárneho práva. Je to absolútne netolerovateľné a Japonsko to odsudzuje najsilnejšie, ako sa dá," uviedol Kišida, podľa ktorého sa Rusko za toto konanie musí zodpovedať. 

11:27 Po tom, ako v závere minulého týždňa dosiahol takmer 5-týždňové maximum, zaznamenal ruský rubeľ oproti doláru pokles. Rozsah poklesu síce nebol výrazný, kurz ruskej meny sa však začal vzďaľovať od svojej najlepšej pozície oproti doláru od začatia bojov na Ukrajine. 

11:17 Vojenských brancov z Ruskom podporovaného ukrajinského regiónu Donbas posielajú do bojov vo frontovej línii proti ukrajinským jednotkám bez výcviku, len s trochou jedla a vody, neadekvátne vyzbrojených. Informovala agentúra Reuters, pre ktorú to v tomto separatistickom regióne potvrdilo šesť osôb. 

11:00 EÚ môže v protiruských sankciách zájsť oveľa ďalej, povedal nemecký minister hospodárstva Habeck. Embargo kvôli nemeckej závislosti na Rusku nepodporil.

10:59 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok vyzval na medzinárodné vyšetrovanie "genocídy", ktorej sa dopúšťajú ruské jednotky na Ukrajine. Informovala agentúra AFP. 

10:58 Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok povedal, že vidí známky spáchania genocídy v ukrajinskom meste Buča, kde boli cez víkend objavené masové hroby a niekoľko stoviek tiel. Informovala o tom agentúra AFP. 

10:49 Po odchode ruských jednotiek z niektorých regiónov nachádzajú Ukrajinci ďalšie telá zabitých civilistov, doteraz ich objavili najmenej 400, informovala v pondelok s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov stanica CNN. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová podľa agentúry Ukrinform oznámila, že z Kyjevskej oblasti úrady doteraz odviezli telá 410 zabitých civilistov.

10:24 V ukrajinskom meste Buča sa doteraz našlo až 340 tiel, ktoré sú zrejme výsledkom "masakry", ktorú majú na svedomí ruské jednotky. V pondelok to napísala agentúra DPA, ktorá sa odvolala na informácie denníka Ukrajinská pravda. 

10:17 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok uviedol, že je potrebné uvaliť na Rusko ďalšie sankcie po tom, ako Ukrajina obvinila ruské jednotky zo zabíjania civilistov v ukrajinskom meste Buča. Informovali agentúry Reuters a AFP. 

10:03 Ruská ofenzíva sa zameriava na Donbas na východe Ukrajiny a do oblasti mieria ďalšie ruské jednotky, vrátane žoldnierov z ruskej súkromnej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) armády. Vo svojej pravidelnej rannej správe o vojne na Ukrajine to v pondelok napísalo britské ministerstvo obrany.

9:21 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v noci na pondelok uviedlo, že videonahrávku, ktorá zachytáva telá civilistov v uliciach ukrajinského mesta Buča, si "objednali" Spojené štáty, aby mohli obviňovať Rusko. Informuje agentúra Reuters. 

9:12 Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill vyzval počas nedeľňajšej kázne ruských vojakov, aby bránili svoju "mierumilovnú" krajinu "tak, ako to vedia len Rusi", informovala agentúra Reuters. Kirill počas bohoslužby v bohato vyzdobenom Hlavnom chráme ozbrojených síl Ruskej federácie v meste Kubinka neďaleko Moskvy povedal, že Rusko je "mierumilovná" krajina, ktorá "v dôsledku vojny veľmi trpela". 

8:44 Poľsko by uvítalo, keby v Európe pôsobilo ďalších 50-tisíc amerických vojakov. Uviedol to v nedeľu líder tamojšej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters. Kaczyňski takisto uviedol, že Poľsko by bolo "otvorené" umiestneniu jadrových zbraní na svojom území. Dodal však, že o takomto kroku sa v súčasnosti neuvažuje.

8:38 Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo 689 mužov, 1722 žien a 811 detí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 407 osôb. Celkový počet odídencov je 303 283 osôb a dočasné útočísko už umožnili 60 801 ľuďom, informuje rezort vnútra.

8:29 Ruské jednotky sa "aktívne sťahujú" zo Sumskej oblasti. Oznámil to v nedeľu tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj, podľa ktorého je však ešte príliš skoro na to, aby mohol povedať, že oblasť je "oslobodená". Informovali agentúra DPA a televízia CNN.  

8:22 Snímky mŕtvych civilistov v ukrajinskom meste Buča boli podľa ruského ministerstva zahraničia zhotovené na objednávku USA, aby slúžili na obvinenie Ruska.

8:10 Viac než 2600 ľudí sa podľa vyjadrení ukrajinských zdrojov podarilo v nedeľu dostať do bezpečia z ukrajinských miest, kde prebiehali obzvlášť ťažké zdroje. Informuje o tom agentúra DPA.

7:41 Českí vojaci v pondelok odídu na misiu na Slovensko, kde povedú mnohonárodné bojové zoskupenia Severoatlantickej aliancie. Jednotka vznikla kvôli snahe NATO posilniť východné členské krajiny aliancie kvôli zhoršenej bezpečnostnej situácii po útoku Ruska na Ukrajinu. Uskupenie môže mať až 2100 vojakov, česká armáda do neho vyšle niekoľko stoviek vojakov.

7:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil s videoposolstvom na nedeľňajšom odovzdávaní amerických hudobných cien Grammy. Požiadal v ňom o podporu pre svoju krajinu a hudobníkov vyzval, aby hovorili o osude Ukrajiny bojujúcej proti ruskej invázii.

6:38 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva potvrdil zabitie 1417 civilistov, vrátane 121 detí, a zranenia ďalších 2038 počas ruskej invázie na Ukrajinu.

6:37 Spoločnosť Maxar zverejnila satelitné snímky ukrajinského mesta Buča s priekopou v areáli miestneho kostola, v ktorom bol objavený masový hrob.

6:36 Ukrajinské jednotky oslobodili tri obce, dôležité pre prelomenie ruského obkľúčenia oblastného centra mesta Černihiv na severe krajiny, hlásia médiá.

6:34 Moskva požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, na ktorej by sa podľa nej malo v pondelok hovoriť o tvrdeniach, že ruské sily spáchali zločiny voči ukrajinským civilistom v meste Buča pri Kyjeve. Informovala agentúra AFP. 

6:33 Ukrajinské prístavné mesto Mariupol pri Azovskom mori je podľa britského vojenského spravodajstva zrejme "kľúčovým cieľom" ruskej invázie na Ukrajine. 

6:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy by mali navštíviť kyjevské predmestie Buča, kde po odchode ruských vojakov našli desiatky zabitých civilistov. Podľa Zelenského by si tam politici urobiť obraz o svojej neúspešnej politike voči Rusku z uplynulých rokov. Informovali o tom agentúra DPA a denník The Guardian. 

6:30 Sedem ľudí zomrelo a 34 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily v nedeľu zasiahli obytnú štvrť v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov. Oznámila to miestna prokuratúra, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok