Ukrajinci objavili v Kyjevskej oblasti najmenej 400 zabitých civilistov. Pokračuje pátranie po ďalších obetiach

TA3 TASR ČTK
4.4.2022 10:27

Po odchode ruských jednotiek z niektorých regiónov nachádzajú Ukrajinci ďalšie telá zabitých civilistov, doteraz ich objavili najmenej 400, informovala v pondelok s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov stanica CNN. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová podľa agentúry Ukrinform oznámila, že z Kyjevskej oblasti úrady doteraz odviezli telá 410 zabitých civilistov.

Podľa jeho poradcu Vadyma Denysenka bolo v Kyjevskej oblasti nájdených približne 400 mŕtvych civilistov, konkrétne menoval obce Buča, Irpiň alebo Hostomel. Ide však podľa neho iba o predbežné údaje.

Správy o vyvraždení stoviek civilistov v ukrajinskom meste Buča počas jeho asi mesiac trvajúcej ruskej okupácie vyvolali cez víkend pobúrenie u ukrajinských i západných predstaviteľov. Ukrajinské úrady aj svedkovia uviedli, že ruskí vojaci v Buči zabili stovky civilistov. 

Mŕtvi sú v masovom hrobe, telá ale ležali aj na uliciach, niektoré z nich s rukami zviazanými za chrbtom. Kyjev označil Buču za "novú Srebrenicu", ktorú spáchali ruské vojská. Za "zverstvá" považujú udalosti v meste okrem iného zástupcovia Európskej únie, Nemecka, Británie aj Česka a sľubujú zostrenie sankcií proti Rusku.

Ukrajinská prokuratúra nariadila pitvu tiel s cieľom pochopiť kontext zločinov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské jednotky z genocídy. Moskva tieto obvinenia odmieta. Ruské veľvyslanectvo v Berlíne podľa DPA tvrdí, že ide o "inscenáciu kyjevského režimu", ktorá bola určená pre západné médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok