Od liberála až po pravicového populistu. Orbán sa uchádza už o štvrtý premiérsky mandát

TA3
2.4.2022 13:37

Maďarský premiér a líder strany Fidesz Viktor Orbán sa vo voľbách uchádza o štvrtý premiérsky mandát po sebe. Od svojho vstupu na politickú scénu na začiatku 90. rokov prešiel niekoľkými premenami: od mladého liberála k národnému konzervatívcovi, až po radikálne pravicového populistu, ako ho poznáme dnes.

Kresťanstvo, dominantný národný štát a vláda pre masy, nie pre elity - to sú podľa Orbánových stúpencov skutočné európske hodnoty, ktoré on sám zosobňuje. Pre kritikov je naopak oportunistickým populistom, ktorý sa stará iba o vlastnú moc a ktorý z Maďarska urobil vyvrheľa. Kým jeho prvá vláda v rokoch 1998 až 2002 ešte rešpektovala liberálno-demokratické princípy, následné desaťročie v opozícii dalo voľný priechod jeho nacionalizmu. Začal volať po ústrednej politickej sile, ktorá by viedla krajinu dalšie dekády.

Zlomový moment nastal, keď Fidesz v roku 2010 dosiahol ohromujúce volebné víťazstvo. To mu umožnilo o dva roky nato zmeniť maďarskú ústavu. Do karát mu hralo aj to, že kým európske ekonomiky sa zviechali z globálnej finančnej krízy, maďarská ekonomika rástla.

V rokoch 2014 a 2018  vyhral opäť a vládol s pohodlnou dvojtretinovou väčšinou. Orbán išiel tvrdo po nezávislých médiách, až ich eliminoval. Súdy obsadil spriaznencami Fideszu a pre svoje potreby upravil volebný systém. Kým sa Európa zmietala okolo roku 2015 v migračnej kríze, Maďari stavali ploty proti moslimským utečencom.

Na medzinárodnom poli sa Viktor Orbán skamarátil s autoritárskym Ruskom a Čínou. Charizmatický populista neraz ukázal, že vie vyžívať štátnu propagandu a nájsť si nepriateľa, proti ktorému môže bojovať. Akýkoľvek problém v krajine má v Orbánovej rétorike spravidla svojho vinníka v migrantoch, Európskej únii alebo v Georgeovi Sorosovi - americkom filantropovi maďarského pôvodu, ktorý sa podľa Orbána z diaľky snaží na Maďarsko uvaliť kozmopolitný liberalizmus. Na nacionálnu strunu hrá aj počas vojny na Ukrajine.

Maďarská vláda v záujme udržania dobrých vzťahov s Moskvou síce inváziu na Ukrajinu odsúdila, odmieta však sankcie proti Rusku alebo dodávky zbraní Ukrajine cez maďarské územie. Ako Viktor Orbán rád a často opakuje - nie je to v maďarskom záujme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok