Stojí na čele opozičných strán a obviňuje Orbána, že vytvoril neliberálny štát. Kto je Péter Márki-Zay?

TA3
2.4.2022 12:29

Proti strane Fidesz premiéra Viktora Orbána sa postavil blok šiestich menších opozičných strán s názvom Spoločne za Maďarsko. Zahrňuje socialistov, liberálov aj radikálne nacionalistické hnutie Jobbik. Na čele kandidátky zlepenca opozičných strán stojí konzervatívec Péter Márki-Zay. Líder opozičnej kandidátky kritizoval Viktora Orbána za jeho vzťahy s Ruskom a jeho prezidentom Vladimirom Putinom. Obvinil ho, že vytvoril neliberálny štát

Šesť strán uzavrelo dohodu o spoločnej kandidátke do volieb ešte v decembri 2020. Koalícia Maďarsko pre všetkých vznikla ako projekt pre komunálne voľby. Pre zjednotenú opozíciu by podľa posledných prieskumov hlasovalo 39 percent voličov. Maďarsko pre všetkých vďačí svojej popularite aj politikovi, ktorý stojí na čele strany – Péterovi Márkimu-Zayovi. 

Tento starosta východomaďarského mesta Hódmezövásárhely porazil vlani v októbri v primárkach europoslankyňu Kláru Dobrevovú. Márki-Zay je 49-ročný katolík. Sedemnásobný otec obyčajného provinčného pôvodu oslovuje nielen konzervatívne vidiecke, ale aj časť liberálnejšie zmýšľajúceho mestského obyvateľstva.

"Výber nebol nikdy v minulosti taký jednoduchý ako je teraz. Aj keď hlasovacie hárky ponúkajú niekoľko odtieňov Orbánovej oranžovej, proti nim ale existuje jediná správna voľba. Musíme si vybrať Európu namiesto Východu," hovorí Márki-Zay.  

Márki-Zay počas kampane uviedol, že v prípade víťazstva vo voľbách zdvojnásobí príspevky pre rodiny. Sľubuje očistiť spoločnosť od korupčného systému, vrátiť nezávislosť prokuratúre a súdom, zaviesť nový volebný systém a priamu voľbu hlavy štátu. Márki-Zay v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu vyzval na prourópske a prozápadné smerovanie Maďarska a kritizoval Maďarsko za jeho neutrálny postoj.

"Viktor Orbán sa stále nevie rozhodnúť, či sa má dištancovať od vrahov alebo obetí a robí Maďarsku veľkú hanbu. Po roku 1956 tu stále máme politika, ktorý sa nevie odhodlať k vyhláseniu, že sa vždy musíme postaviť proti agresorovi," uviedol Orbánov súper.

Líder opozičnej kandidátky kritizoval Viktora Orbána za jeho vzťahy s Ruskom a jeho prezidentom Vladimirom Putinom. Obvinil ho, že vytvoril neliberálny štát podľa Putinovho modelu s bujnejúcou korupciou a potláčaním slobody médií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok