V Maďarsku vrcholia prípravy pred parlamentnými voľbami. Orbán čelí zjednotenej opozícii

TA3
2.4.2022 12:13

V Maďarsku vrcholia prípravy pred zajtrajšími parlamentnými voľbami. V nich bude súčasný premiér Viktor Orbán čeliť zjednotenej opozícii. Lídrom šiestich strán sa stal konzervatívec Péter Márki-Zay. V hlavnom meste sa očakáva zhromaždenie proti Orbánovej politike a tiež na podporu Ukrajiny.

Parlamentné voľby, v ktorých sa rozhodne o ďalšom smerovaní Maďarska. Aj keď predvolebné prieskumy favorizujú vládnu stranu súčasného premiéra Viktora Orbána, proti lídrovi Fideszu stojí nezvyčajne zjednotená opozícia. Na jej čelo sa dostal politický nováčik. „Viktor Orbán s posunul smerom k Putinovi, Číne a Turecku. Nereprezentuje európske hodnoty. To sa musí zmeniť,“ povedal Márki-Zay. 

„Myslím si, že teraz nie je čas na experimentovanie. Neskúšajme nové veci. Radšej sa spoľahnime na skúsenosti a predvídateľnosť,“ vyhlásil súčasný premiér Maďarska. Spolu s voľbami sa bude konať aj vládou presadzované referendum o sexuálnych menšinách. Pre vojnu na Ukrajine sa však táto téma dostala značne do úzadia.

„Podstata tejto kampane je úplne iná. Nehovorím, že lokálne problémy zmizli, ale do popredia sa dostala národná politika v súvislosti s vojnou a agresiou prezidenta Putina. Rozhodnutia Európskej únie a NATO sa stali dôležitejšími ako lokálne problémy,“ myslí si analytik. Volebné miestnosti sa zajtra otvoria o šiestej hodine ráno. Hlasovať by sa malo do siedmej večer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok