Pápež František zvažuje, že navštívi Kyjev. V sobotu pricestoval na návštevu Malty

TA3 ČTK
2.4.2022 12:05

Pápež František zvažuje, že navštívi Kyjev. "Áno, je to možné," povedal v sobotu novinárom v lietadle cestou na Maltu. Podrobnosti podľa agentúry Reuters neuviedol. Na Malte hlavu katolíckej cirkvi čaká stretnutie s prezidentom Georgom Vellom aj premiérom Robertom Abelom. Pápež tiež prednesie prejav k štátnym predstaviteľom a diplomatom, v ktorom by mal podľa agentúry AP upozorniť na výzvy, ktorým Európa čelí v otázkach migrácie.

Ak by sa František skutočne rozhodol navštíviť Kyjev, kam ho pozvali ukrajinskí politici i náboženskí predstavitelia, stal by sa najznámejšou osobnosťou, ktorá by tak počas vojny urobila. Veľký ohlas v marci vyvolala návšteva ukrajinskej metropoly českým premiérom Petrom Fialom a jeho náprotivkami z Poľska a Slovinska, ktorú pozorovatelia hodnotili ako silný signál podpory Kyjevu, ktorý čelí agresii Moskvy.

Novinári si v sobotu všimli, že keď osemdesiatpäťročný pápež v Ríme nastupoval do lietadla, tak nešiel po schodoch, ale využil zdvíhaciu plošinu. Podľa agentúry Reuters to bolo prvýkrát. František, pre ktorého ide o 36. cestu do zahraničia vo funkcii, trpí problémami s nervami, ktoré mu spôsobujú bolesti nôh.

V lietadle mal pápež podľa Reuters dobrú náladu, ale uličkou stroja šiel s ťažkosťami. Pontifex musel vo februári zrušiť cestu do Florencie a nezúčastnil sa ani omší počas Popolcovej stredy kvôli akútnej bolesti kolien. Vlani v júli strávil desať dní v nemocnici po plánovanej operácii, pri ktorej mu lekári odobrali časť hrubého čreva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok