Zelenskyj sa spojil s Macronom. Diskutovali o bezpečnostných zárukách a humanitárnych koridoroch

TA3 TASR
1.4.2022 16:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v piatok s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Dvojica diskutovala o dôležitosti bezpečnostných záruk a zaistení humanitárnych koridorov z prístavného mesta Mariupoľ, informovala stanica Sky News odolávajúc sa na vyjadrenie Zelenského.

Zelenskyj má na Ukrajine masívnu podporu, ukázal to najnovší prieskum
TASR/AP

Ukrajinský prezident na Twitteri uviedol, že s Macronom hovorili o "rokovacom procese (s Ruskom) – jeho priebehu a perspektívach, o dôležitosti bezpečnostných záruk". Zelenskyj v tejto súvislosti dodal, že "musí dôjsť k realizácii" francúzskej iniciatívy týkajúcej sa humanitárnych koridorov z Mariupoľa. Do obliehaného mesta Mariupoľ vyrazil v piatok tím Medzinárodného výboru Červeného kríža, avšak bez väčšej istoty, či bude môcť naozaj evakuovať miestnych obyvateľov.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že prestane v oblasti útočiť, aby tak obyvateľom umožnilo evakuáciu. Moskva tiež avizovala, že zaistí aj prístup humanitárnej pomoci do mesta, pripomína Sky News. V tomto meste a jeho okolí je v hrôzostrašných podmienkach podľa odhadov stále približne 170 000 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok