Pomoc od Červeného kríža sa do Mariupolu nedostala, Rusko ju blokuje

TA3 ČTK
1.4.2022 10:11

Zástupcovia Medzinárodného výboru červeného kríža podľa britskej stanice BBC uviedli, že konvoj s humanitárnou a zdravotníckou pomocou pre ukrajinský prístav Mariupol obliehaný ruskými jednotkami uviazol v Záporoží. Nedostal bezpečnostnú garanciu od Ruska.

Pomoc od Červeného kríža sa do Mariupolu nedostala, Rusko ju blokuje
TASR/AP

Rabovanie pomoci

Zástupca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko povedal, že mesto zostáva uzavreté pre kohokoľvek, kto by sa do neho chcel dostať, a že je veľmi nebezpečné snažiť sa ho opustiť.

Konvoj s humanitárnou pomocou tvoria dve nákladné autá a päť sprievodných vozidiel. Pracovníci Červeného kríža dúfali, že budú môcť dohliadať na evakuáciu stoviek obyvateľov Mariupolu autobusmi zaistenými ukrajinskou vládou. Tieto autobusy, ktorých je viac ako 40, boli podľa ukrajinských zdrojov zastavené pri Ruskom kontrolovanom Berďansku. Ruskí vojaci z niektorých z nich vraj vyrabovali časť pomoci pre obyvateľov Mariupolu. Asi štvrtina týchto autobusov potom dostala povolenie vrátiť sa do Záporožia a odviezť civilistov z iných oblastí ovládaných ruskými jednotkami.

Rusko obvinenia popiera

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že v piatok umožní vznik humanitárneho koridoru z Mariupolu do Záporožia. Andrjuščenko povedal, že ruské jednotky od štvrtka bránia tomu, aby sa do Mariupolu dostalo najmenšie množstvo humanitárnej pomoci. Je tak jasné, že sa humanitárny koridor neotvoril, dodal podľa agentúry Reuters.

Strategicky položený Mariupol na začiatku tohto mesiaca obkľúčili ruské jednotky, ktoré ho odvtedy ťažko ostreľujú. Podľa mariupolského starostu Vadyma Bojčenka sa v zdevastovanom meste stále nachádza cez 160.000 zo zhruba 400.000 obyvateľov, ktorí tu žili pred vojnou. Predchádzajúce pokusy o evakuáciu civilistov čiastočne alebo úplne zlyhali, z čoho sa obe strany vinia navzájom. Rusko popiera, že by cielilo na civilistov. Podľa Bojčenka však počas obliehania zomrelo v meste okolo 5000 civilistov, vrátane 210 detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok