V Kórei sa zrazili dve cvičné vojenské lietadlá. Posádka sa katapultovala, no nikto neprežil

TA3 TASR
1.4.2022 13:12

Všetci štyria ľudia na palube dvoch cvičných vojenských lietadiel juhokórejských síl zahynuli pri piatkovej zrážke počas letu na juhu krajiny. Správu zverejnila juhokórejská agentúra Jonhap.

V Kórei sa zrazili dve cvičné vojenské lietadlá. Posádka sa katapultovala, no nikto neprežil
TASR/AP

Lietadlá sa zrazili počas výcvikového letu v piatok popoludní miestneho času pri meste Sačchon, iba päť minút po štarte z neďalekej leteckej základne, uvádza agentúra AP. Podľa Jonhapu sa zrútili do ryžového poľa. 

V každom z dvojmiestnych jednomotorových turbovrtuľových lietadiel typu KT-1 sa nachádzal jeden pilot v zácviku a inštruktor. Všetci štyria sa katapultovali, avšak záchranári ich našli mŕtvych, potvrdili vzdušné sily. Nehoda si nevyžiadala ďalšie obete na životoch.

Na miesto havárie vyslali viac než 60 hasičov a záchranárov. Trosky zasiahli aj miestny kostol, na ktorom sa vznietila strecha. Požiar sa však zakrátko podarilo uhasiť. Médiá priniesli aj zábery osobného auta poškodeného troskami.  

Príčinu zrážky vyšetrujú

Veliteľstvo vzdušných síl oznámilo vytvorenie vyšetrovacieho tímu, ktorý má zistiť príčiny kolízie.

Tento typ lietadiel domácej výroby používajú juhokórejské vzdušné sily od roku 2000. Lietadlo KT-1 sa zrútilo pri Sačchone aj v novembri 2003.

V januári zahynul pri nehode ľahkej stíhačky americkej výroby F-5E neďaleko Soulu juhokórejský pilot. Incident vyvolal diskusiu o potrebe vyradenia týchto strojov, ktoré juhokórejské sily používajú od roku 1970. V súčasnosti majú v prevádzke 80 lietadiel typu F-5E a plánujú ich postupne vyradiť do roku 2030.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok