Dofinancovanie zdravotníctva 365 miliónmi eur je len fiktívne, uviedla prezidentka aliancie všeobecných lekárov

TA3
31.3.2022 20:42

Ambulantní lekári a Asociácia nemocníc Slovenska sa nedohodli so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Všeobecným lekárom sa to vďaka kompromisom na oboch stranách podarilo. Situácia sa mení dramaticky, takmer z hodiny na hodinu. Čo to všetko znamená pre našich pacientov? Ako sa bude rozvíjať naše zdravotníctvo v čase vojny a opakujúcich sa vĺn pandémie?

Zväz ambulantných poskytovateľov, ktorého členovia chceli od apríla vypovedať zmluvy štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, sa dohodli, že v najbližších dňoch budú pokračovať v rokovaniach.  Pre poistencov sa zatiaľ nič nemení a naďalej im bude poskytnutá plná zdravotná starostlivosť.

Všeobecná zdravotná poisťovňa garantuje úhradu poskytnutej zdravotnej starostlivosti podľa doterajších zmluvných podmienok aj v ambulanciách členov Zväzu ambulantných poskytovateľov počas celej doby prebiehajúcich rokovaní.

Pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa tak ani od 1. apríla nič nemení. Z verejného zdravotného poistenia im bude aj naďalej hradené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rozsahu a za podmienok ako doteraz. Rokovania medzi zväzom a poisťovňou budú pokračovať budúci týždeň.

Pri poisťovniach Union a Dôvera sú už podpísané dodatky, informovala Naďa Trenčanská Bedušová, výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP). So Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) predĺžili staré podmienky zmluvy ešte na jeden týždeň. Tento čas chce ZAP využiť na rokovania. "V každom prípade sa budeme snažiť využiť tieto rokovania naplno," uviedla výkonná riaditeľka ZAP.

Lekárom raketovo rastú náklady

ZAP je podľa riaditeľky v inej situácii ako aliancia všeobecných lekárov. "Snažíme sa hájiť záujmy všetkých poskytovateľov. V programovom rozpočtovaní je zásadný problém, a to ten, že je prerozdelený nespravodlivo," povedala riaditeľka ZAP Trenčanská Bedušová. Ambulantný sektor zostal podľa nej "uväznený v energetickej segmentácii". Lekári majú rastúce náklady, rozpočet bol robený v čase, keď sa ešte nehovorilo o takom veľkom zdražovaní. Podľa riaditeľky ZAP majú niektorí lekári nárast nákladov aj o 600 percent. 

"Covid nás zrazil na kolená, teraz je tu ešte aj ukrajinská kríza. Odchod zdravotníkov nás sprevádza už desať rokov," povedala Monika Palušková, prezidentka Aliancie všeobecných lekárov Slovenska. Pokiaľ zdravotníkom nedajú "pokoj na prácu", tak odídu. Je dôležité, aby lekári a zdravotnícki pracovníci pracovali v pokoji. 

"Všetky tri zdravotné poisťovne s Alianciou všeobecných lekárov Slovenska komunikovali veľmi seriózne. Ale dofinancovanie 365 miliónmi eur, ktoré bolo deklarované, je naozaj len fiktívne," dodala Palušková. Od začiatku roku sa aliancia dohodla s poisťovňou Union, s Dôverou ešte stále rokujú a s VšZP sa dohodli od prvého apríla. "Potrebujeme sa o toho pacienta postarať, nemôže zostať na ulici," konštatovala. 

Komora nemá právo vstupovať do vyjednávania 

Lekárska komora na problém upozorňuje už od minulého roka, tvrdí to Pavel Oravec, prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK). Komora nemá právo vstupovať do vyjednávania medzi poisťovňami a poskytovateľmi. "Ja to hodnotím veľmi zle," povedal prezident SLK. Podľa neho sa zdravotníci stávajú rukojemníkmi vyjednávaní na politickom pozadí. "Rozpočet je nastavený zle," myslí si Oravec. "Ak by bolo tých 365 miliónov eur rozdelených do celého sektoru, tak to možno vyrieši nejaké základné problémy, ale my tam tých peňazí potrebujeme viac," dodal. SLK už niekoľkokrát požiadala o stretnutie s premiérom, ale zatiaľ sa tak nestalo. 

"Partnerom asociácie nemocníc sú poisťovne. To, akým spôsobom sa peniaze dostanú do zdravotných poisťovní, je mimo nášho vplyvu," povedal Michal Pišoja, člen Rady Asociácie nemocníc Slovenska (ANS). Podľa Pišoju rokovania majú zmysel. "Dostali sme sa do situácie pokrytia nákladov, ktoré sú potrebné na nevyhnutný chod zdravotníckych zariadení," tvrdil.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok