Neustále skúmajte účinnosť vašej dezinfekcie. Ktorú vyhodiť do koša?

TA3/bd
31.3.2022 14:00

Kvôli snahe zarobiť si, alebo neodbornosti pracovníkov sú mnohé dezinfekčné prostriedky nesprávne označované a neobsahujú dostatočné množstvo čistiacich látok a požadovaných prísad, alebo sú dokonca škodlivé na ľudskú pokožku.

Neustále skúmajte účinnosť vašej dezinfekcie. Ktorú vyhodiť do koša?
FreePik

Extrémne vysokým dopytom po tomto druhu tovaru totiž klesla aj jeho kvalita. Nedostatok dezinfekcie spôsobil, že menšie spoločnosti experimentovali s rôznymi typmi alkoholu, aby vyrobili dezinfekčný prostriedok na ruky, ktorý je však extrémne toxický pre ľudský nervový systém!

Kvalita vs. nekvalita

Nikdy predtým sme sa tak nespoliehali na dezinfekciu ako za posledné mesiace počas pandémie, ktorá zatiaľ nemá definitívny koniec a zdá sa, že sa dezinfekčných prostriedkov všade vôkol tak rýchlo nezbavíme. Mnohé z nich však nespĺňajú svoju čistiacu úlohu dostatočne. Skôr naopak, ešte nám môžu ublížiť. 

Či už ste si kúpili dezinfekčný prostriedok na ruky alebo čistiace prostriedky od menej známej alebo novej značky na trhu, alebo si chcete jednoducho dávať pozor, tu je pár varovných signálov, ktoré by mohli naznačovať, že dezinfekčný prostriedok je neúčinný alebo, čo je ešte horšie, je nebezpečný.

dezinfekcia FreePik

Koľko % alkoholu?

Dezinfekčné prostriedky na ruky, čistiace spreje a čistiace obrúsky by mali obsahovať najmenej 40 - 60% alkoholu, aby bola zaistená ich účinná ochrana pred vírusmi, ako je COVID-19. Baktérie sú usmrtené z alkoholu dehydratáciou. Kde je však množstvo alkoholu príliš nízke, ako je odporúčané, pri usmrcovaní covidu sú neúčinné.

V začiatkoch korony bolo málo informácií o prenose vírusu a jeho usmrtení. Používala sa dezinfekcia a receptúra stanovená WHO, ktorá odporúčala v obsahu 60% alkoholu. Hoci aj 40% v dezinfekcii ničí baktérie a vírusy, mali na to dôvod. V krajinách tretieho sveta nikdy neviete, čo nájdete, aké sú tam vírusy a baktérie. Preto sa ustálilo používať vysoké percento alkoholu kvôli celosvetovej bezpečnosti. Ľudia v panike na Slovensku však od nás žiadali až 80 % podiel alkoholu v dezinfekcii. Takéto koncentrácie však nie sú voľnopredajné.

dezinfekcia FreePik

Škodliviny a kožné problémy

Skontrolujte si zoznam prísad čistiacich prostriedkov, ktoré plánujete kúpiť, aby ste sa ubezpečili, že neobsahujú napr. škodlivý metanol. Namiesto toho vyhľadajte bezpečné názvy alkoholov, napríklad izopropylalkohol a etylalkohol. Ak nie sú uvedené žiadne prísady, odporúčame sa produktu úplne vyhnúť.

Pokožka vstrebáva všetko, čo na nej pristane. Dezinfekcia zaťažuje psoriatikov, exematikov, alergikov a pacientov s rôznymi typmi ochorením kože. Našťastie, výrobcovia sa už spamätali a prišli na trh s dezinfekciou s kozmetickými prísadami ako sú rôzne ochranné oleje a aktívne zložky. Inovatívne prístupy v čo najmenšej miere dnes zaťažujú pokožku. Bohužiaľ, mnohí ľudia doteraz trpia následkami prvej vlny pandémie a nešetrnými prípravkami, ktoré sa používali na trhu.

Info: Prestaňte používať dezinfekciu, z ktorej máte vyrážky, príliš suchú kožu a celkové nepohodlie.

dezinfekcia FreePik

Neznáma značka

Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zaistili, že nepoužívate škodlivé čistiace prísady, je držať sa značiek, ktoré poznáte a ktorým dôverujete.

Zvláštna aróma

Ak dezinfekčný prostriedok na ruky alebo čistiaci prostriedok, ktorý ste si kúpili, zaváňa tequilou, vodkou alebo iným letným drinkom, nemusí to úplne zodpovedať bezpečnostným normám alebo štandardom účinnosti. Na začiatku pandémie koronavírusu, keď bol nedostatok dezinfekčných prostriedkov na ruky, sa niektorí výrobcovia liehovín začali zaoberať ich vlastnou výrobou. Ak však niečo vonia látkou, čo by vám naservírovali v bare, prostriedok môžete použiť, ale veľmi vám vysuší pokožku. Správna dezinfekcia nemá mať výraznú vôňu. Je to ako dobrý alkohol, ani ten necítiť.

Kde nakupovať?

Najkvalitnejšia a najbezpečnejšia bude vždy tá z lekárne. Doporučujem preto kupovať prípravky od lekárnikov, ktorým ľudia dôverujú a potom od firiem, veľkých hráčov na trhu, ktorí si nedovolia žiadne napodobeniny, žiadnu blamáž a roky vyrábajú dezinfekčné prípravky. Na Slovensku máme veľa takých spoľahlivých firiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok