Ohromné plytvanie vakcínami. Stovky miliónov očkovacích látok skončia na smetisku

TA3/hm ČTK
31.3.2022 15:00

Zdravotnícke úrady vo Francúzsku museli vyhodiť 218-tisíc dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca, informoval denník Le Monde. Podľa denníka však nejde o ojedinelý prípad. Po celom svete sa vyhodia stovky miliónov dávok očkovania proti koronavírusu kvôli ich dátumu spotreby.

Vznikol omikron kvôli nízkej zaočkovanosti? Porazia mutácie vakcínu? Toto hovorí veda
TASR/AP

Do konca marca skončila v bohatších štátoch trvanlivosť približne 240 miliónom nevyužitých vakcín proti covidu, vyplýva z dát britskej analytickej spoločnosti Airfininity. Z toho 73 percent tvoria dávky očkovacieho preparátu od firmy Pfizer, ktorá je na Západe najrozšírenejšia. Ďalších 18 percent vakcín po spotrebe je od spoločnosti AstraZeneca, píše Le Monde.

Zvyšok museli vyhodiť

Podľa Airfinity je naviac odhad počtu vyhodených vakcín podhodnotený kvôli nedostatku informácií z chudobnejších a rozvojových krajín. V týchto štátoch veľmi pravdepodobne nespotrebujú ešte viac dávok ako na Západe, uviedla hovorkyňa spoločnosť Sarah Harperovej.

Dôvod je podľa francúzskeho denníka jednoduchý; bohatšie krajiny sa od októbra 2021 hromadne zbavujú prebytočných dávok, niekedy tesne pred vypršaním ich použiteľnosti. Očkovanie darujú prostredníctvom programu COVAX, ktorého cieľom je zásobiť vakcínami práve chudobnejšie štáty. Príjemcovia očkovacieho preparátu však v decembri 2021 odmietli viac ako 100 miliónov dávok z dôvodov ich krátkej doby použiteľnosti.

Napríklad Nigéria prijala v októbri 2021 celkom 2,6 milióna dávok od spoločnosti AstraZeneca, vrátane 500-tisíc dávok z Francúzska, ktorým zostávali len štyri až sedem týždňov trvanlivosti. Ich kontrola nigérijskými úradmi trvala v priemere 20 dní. Podľa dokumentov, ktoré mali k dispozícii novinári z Le Monde, zdravotníci stihli podať iba 1,53 miliónov dávok, zvyšok museli vyhodiť.

Tento prípad však nie je ojedinelý. Bohatým krajinám zostali veľké prebytky vakcín po tom, čo na začiatu epidémie nakúpili väčšinu svetovej produkcie, bez toho, aby predvídali právne a logistické prekážky spojené s darovaním alebo ďalším predajom. Výrobcovia nákupcom diktujú podmienky, ktoré im prakticky znemožňujú rýchle reagovať na požiadavku medzinárodnej pomoci. Ďalšiou prekážkou je extrémne krátka doba trvanlivosti týchto vakcín, ktoré sa pohybuje medzi šiestimi až 24 mesiacmi, zatiaľ čo pri iných vakcínach sú to viac ako tri roky.

Predĺženie dátumu spotreby

Európska lieková agentúra uviedla, že v čase schvaľovania vakcín proti covidu boli "údaje o trvanlivosti prípravkov uvádzaných na trh obmedzené". Spoločnosti po tom mohli po predložení ďalších štúdií požiadať o predĺženie dátumu spotreby.

Z prvých štyroch výrobcov, ktorým bolo povolené uviesť vakcínu na trh, sa týmto odporúčaním ako jediná neriadila AstraZeneca. Britsko-švédska spoločnosť dosiaľ nepodala žiadosť o predĺženie trvanlivosti svojej vakcíny. Firma uviedla, že ide o "komplexný proces". Jej produkt tak zostal na počiatočných šiestich mesiacoch, zatiaľ čo Pfizer predĺžil dobu trvanlivosti o tri mesiace, Moderna o dva a firma Johnson & Johnson dokonca o sedem mesiacov.

Podľa Enriky Altieriovej, ktorá do júna 2020 viedla v EMA oddelenie výskumu a vývoja liečivých prípravkov, je potrebné sa pýtať, nakoľko uvedené dátumy trvanlivosti odpovedajú realite. Talianska odborníčka na farmaceutický priemysel sa domnieva, že spoločnosť sa všeobecne snaží o čo najkratší dátum spotreby. Jednak kvôli dlhému vývoju lieku, ale tiež z komerčných dôvodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok