Covid ešte nedal posledné zbohom, očkujú aj štvrtou dávkou. Kto má na ňu nárok?

TA3/hm
24.3.2022 06:00

Pandémia sa neskončila ani zďaleka, vírus je stále medzi nami. Denne naďalej pribúdajú tisícky nakazených osôb. Najviac ohrozenými ochorením Covid-19 sú ľudia so zníženou imunitou, ktorí sa môžu dať zaočkovať štvrtou dávkou vakcíny na odporúčanie lekára. Sú dvojnásobne citliví. Ktorí pacienti majú nárok na ďalšiu posilňujúcu dávku, a v čom je odlišná od predošlých?

Otázky a odpovede: 4. dávka
TASR/AP

Koho zaočkujú 4. dávkou?

Štvrtú dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19 si môžu nechať vpichnúť kompletne zaočkované osoby vo veku od 18 rokov, teda tie, ktoré už majú za sebou prvú, druhú a tretiu. Štvrtá dávka sa aplikuje najskôr tri mesiace po podaní poslednej dávky základnej očkovacej schémy.

Nárok na ňu majú tzv. imunokompromitované osoby, teda ľudia s poškodenou alebo oslabenou imunitou. Sú to pacienti po transplantácii orgánov užívajúci lieky oslabujúce imunitný systém, ďalej pacienti, ktorým v posledných dvoch rokoch transplantovali kmeňové bunky, a tiež ľudia užívajúci lieky na potlačenie imunitného systému ako chemoterapia, na reumatologické a iné imunitne podmienené ochorenia liečené imunosupresívnou liečbou s alebo bez systémových kortikoidov. 

"Jedinci s oslabeným imunitným systémom, či už z dôvodu imunodeficiencie alebo imunosupresívnej liečby, patria medzi tých, ktorí sú najviac náchylní na Covid-19. V skutočnosti sú ľudia, ktorí sú imunokompromitovaní, dvojnásobne citliví," pripomenula hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Uviedla tiež, že očkovanie detí štvrtou dávkou je zatiaľ závislé od rozhodnutia odborníkov, lekárov, špecialistov, príslušných autorít ako Európska lieková agentúra a Štátny ústav pre kontrolu liečiv, a od vysokošpecializovaných pracovísk.

Kto sú pacienti so zníženou imunitou?

  • po transplantácii orgánov užívajúci lieky oslabujúce imunitu,
  • po transplantácii kmeňových buniek v posledných dvoch rokoch,
  • užívajúci lieky na potlačenie imunitného systému.

Očkovanie bez registrácie

Na štvrtú dávku sa jej možné registrovať už od 11. marca na webe korona.gov.sk. Ak vás zdravotná poisťovňa neuviedla v zozname pacientov so zníženou imunitou, registračný systém vás ďalej nepustí. "Ak napriek tomu máte písomné odporučenie od lekára na podanie posilňujúcej dávky vakcíny, prosím, využite možnosť očkovania bez registrácie," upozorňujú na stránke.

"V prípade, ak má osoba odporúčanie na očkovanie proti ochoreniu Covid-19 z dôvodu oslabenej imunity od lekára v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo alebo lekára so špecializáciou v inom špecializačnom odbore ako všeobecné lekárstvo, určenie termínu centrálnym objednávacím systémom sa nevyžaduje. Ak je imunokompromitovaná osoba vedená v systéme a ten jej umožní registráciu, nevyžaduje sa potvrdenie od lekára," potvrdila Eliášová.

Vedľajšie účinky po 4. dávke

Pacienti, ktorí skonzultujú podanie posilňujúcej dávky so svojím lekárom, si môžu vybrať konkrétnu vakcínu. Znamená to, že aj po troch dávkach vakcíny od Moderny možno aplikovať vakcíny od spoločnosti Pfizer. Rozdiel medzi treťou a štvrtou dávkou je len v prípade vakcíny Spikevax od Moderny - injekčná disperzia sa podáva v polovičnom objeme 0,25 ml z pôvodnej dávky. 

Vedľajšie účinky po štvrtej dávke môžu byť rovnaké ako po podaní predošlých vakcín. Krátkodobo sa môže vyskytnúť zvýšená teplota, bolesť hlavy, svalov alebo v mieste vpichu, hnačka, zimnica alebo zdrurené uzliny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok