Poďme spolu trúchliť. Rusi vyvíjajú napodobeninu Instagramu, bude pre smutných

TA3/hm ČTK
1.4.2022 06:00

Rusi trpiaci zablokovaním sociálnej siete Instagram už nemusia zúfať. Svoje strasti budú môcť zdieľať na novej sieti nazvanej vo voľnom preklade Smutnogram. Tvorcovia čierno-bielej, melancholickej alternatívy populárnej americkej platformy pre zdieľanie fotografií a videí ju chcú spustiť už tento týždeň.

facebook mobil sociálna sieť 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Sociálna sieť pre smutných. Zdieľajte svoje smutné fotky, ukážte to svojim smutným priateľom, buďme smutní spolu," píše sa na prihlasovacej stránke Grustnogramu. Neprihlásení návštevníci si môžu podľa agentúry Reuters prehliadať plánovanú podobu aplikácie, ktorá sa príliš nelíši od Instagramu - a pochmúrnu farebnú škálu a ikonku zlomeného srdca, ktoré nahradilo jasavejšie srdiečko originálu.

Instagram, ktorý prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms, je v Rusku nedostupný od polovice marca. Obmedzenie ruský cenzorský úrad Roskomnadzor, ktorý podobne zakročil aj proti Facebooku alebo Twitteru, najskôr zdôvodnil šírením obsahu s nenávistnými prejavmi voči ruským občanom.

O týždeň neskôr ruský súd označil spoločnosť Meta za "extrémistickú organizáciu". Firma predtým uviedla, že umožní užívateľom sociálnych médií na Ukrajine zverejňovať správy vyzývajúce k násiliu proti ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi i proti ruským vojakom, ktorých Moskva 24. februára vyslala napadnúť Ukrajinu.

Smutnogram reprofoto/grustnogram.ru

Podľa Instagramu zablokované platformy v Rusku zasiahlo 80 miliónov užívateľov. Niektorí ľudia sa k nemu aj naďalej pripájajú pomocou virtuálnej privátnej siete (VPN), napriek tomu, sa v krajine objavilo niekoľko alternatív domácej výroby.

"Vytvorili sme Grustnogram, aby sme spoločne trúchlili (za odchodom niektorých služieb) a vzájomne sa podporili," povedal serveru Afisha Daily Alexandr Tokarev, jeden zo zakladateľov Grustnogramu. Na vývoji aplikácie sa podľa neho podieľajú štyria ľudia, objaviť by sa do konca tohto týždňa mala na Google Play, neskôr i na App Store.

V pondelok mal byť v Rusku spustený aj Rossgram, napodobenina Instagramu čo sa funkcií a dizajnu týka. Jeho tvorcovia však dosiaľ podľa Reuters len na iné sociálne siete umiestnili video prototypu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok