Investície do obrany sme podľa Naďa zanedbali, teraz sú potrebné. Navýšiť chce aj počet vojakov

TA3
30.3.2022 21:33

Minister obrany Jaroslav Naď hovorí, že investície do obrany sú aktuálne veľmi potrebné. Má rozpracovaných niekoľko projektov, ktoré chce dokončiť. Navyšovať sa má aj počet vojakov. V relácii Téma dňa viac priblížil aj nákup nových obrnených vozidiel 8x8.

"Ozbrojené sily sú od 22. februára v najvyššom stupni pohotovosti, tí ľudia nemajú dovolenky ani voľno," uviedol v TA3 minister obrany Jaroslav Naď. Podľa neho vedeli už skôr, kedy sa začne vojna na Ukrajine. Informácie mali od spravodajských služieb, tie isté informácie mali aj Ukrajinci, zrejme preto boli aj tak dobre pripravení. "Do poslednej chvíle sme čakali, či sa to potvrdí," dodal.

Utečenecká kríza je podľa neho väčšia, ako sa očakávalo. Štát ju vraj zvláda, Mikulca by kvôli tomu neodvolával. "Nikto nepochybuje o tom, že v tom nebol nijako korupčne zapojený, možno to mohlo byť lepšie odkomunikované, ale to nie je dôvod na odvolávanie," uviedol Naď.

Hovoril aj o obrannej zmluve s USA. Je vraj zhodou okolností, že sa ju podarilo dorokovať ku koncu minulého roka. "Ukázalo sa ako strategické rozhodnutie podpísať ju s USA, dnes sú to oni, ktorí dokážu na východnom krídle Aliancie výrazne obrániť našu krajinu," povedal minister obrany. Zdôraznil aj to, že do obrany sa musí investovať. Z rozpočtu ozbrojených síl sa vraj vždy škrtalo, teraz sa to už ale podľa Naďa robiť nemôže. 

Minister obrany ozrejmil aj to, ako dospeli k nákupu nových bojových obrnených vozidiel 8x8 od Fínska. Projektový tím mal 60 ľudí, od nich dostal minister stanovisko na základe vyhodnotenia piatich ponúk. Okrem rezortu obrany boli v tíme aj ľudia ministerstva hospodárstva. Vozidlá Patria sú podľa Naďa pre Slovensko aktuálne najlepším riešením. Vyhodnotilo to tak vraj aj ministerstvo financií.

"Každý si uvedomuje, že investície do obrany sme zanedbali, sú to extra výdavky, ktoré musíme urobiť. Potrebujeme vedieť, že do veľkej miery si z hľadiska obrany plníme svoju úlohu. Budeme navyšovať aj počet vojakov," spresnil minister s tým, že sa robia legislatívne, rozpočtové aj modernizačné opatrenia.

"Roboty je veľa, času a peňazí málo, ale robíme, čo vieme," dodal s tým, že cieľom je navýšiť počet vojakov a zaplniť aj existujúce voľné pozície, dokončiť modernizačné projekty, zabezpečiť pásové a nákladné vozidlá, drony a ručné zbrane, investovať do infraštruktúry. "Je to výzvou, ale verím, že to zvládneme a dokážeme to naplánovať a zafinancovať tak, aby to bolo udržateľné," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok