Slovensko musí opustiť 35 ruských diplomatov, ministerstvo rozhodlo o znížení personálu

TA3 TASR
30.3.2022 17:08

Slovensko rozhodlo o znížení personálu Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave o 35 osôb. Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR predvolali veľvyslanca Ruska, ktorému odovzdali diplomatickú nótu o tomto rozhodnutí.

Ruský veľvyslanec bol na ministerstvo predvolaný na základe informácií bezpečnostných zložiek Slovenska o pôsobení ďalšieho ruského diplomata v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Znížením personálu sa stanoví aj maximálny počet držiteľov diplomatických a služobných pasov na ruskej diplomatickej misii. "V tejto súvislosti s poľutovaním konštatujeme, že po predchádzajúcich vyhosteniach ruských diplomatov v ostatných dvoch rokoch ruská diplomatická misia neprejavila záujem o korektné pôsobenie na našom území," uviedlo MZVEZ.

Týmto rozhodnutím sa podľa rezortu uzatvára tá kapitola pôsobenia ruského veľvyslanectva, ktorá z pohľadu SR nebola v súlade s deklarovaným záujmom o partnerské vzťahy. "Veríme, že okamžité skončenie sa vojny na Ukrajine a pôsobenie ruskej diplomatickej misie v súlade s obvyklými princípmi umožní naše vzťahy budovať na báze vzájomného rešpektu a obojstranne výhodnej spolupráce," uviedlo.

Podľa premiéra Eduarda Hegera sa počet diplomatov znížil na úroveň bežnej diplomatickej agendy. "Tých 35 diplomatov, ktorých sme sa rozhodli poslať domov, bolo vzhľadom na naše reálne vzťahy s Ruskou federáciou nielen nadbytočných, ale predstavovali aj neúnosne veľké bezpečnostné riziko," dodal premiér.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v marci rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom bolo ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. V súvislosti s vyšetrovaním vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala polícia viacero osôb. Spravodajskí dôstojníci ruskej vojenskej rozviedky GRU mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ambasády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok