Poľsko sa chystá zmraziť majetky ľudí a firiem podporujúcich Rusko. Zavedie čiernu listinu

30.3.2022 14:00

Poľská vláda odovzdala do parlamentu návrh zákona umožňujúceho zmraziť majetok ľudí a firiem podporujúcich Rusko, uviedla dnes televízia TVN 24. Predloha počíta s pokutou až 20 miliónov zlotých (približne 4,3 milióna eur) za nesplnenie rozhodnutia o zmrazení aktív subjektov, ktoré sa kvôli podpore ruskej agresie proti Ukrajine dostanú na zvláštnu "čiernu listinu" ministra vnútra.

Varšava mesto panoráma Poľsko 1140px (SITA/AP)
Foto: SITA/AP

Podľa stanice sa má táto "čierna listina" líšiť od sankčných zoznamov Európskej únie, pretože voči osobám a podnikom na týchto zoznamoch je možné uplatniť prostriedky, s ktorými počítajú únijné predpisy.

"Zmrazenie fondov a hospodárskych rezerv nebude znamenať ich zabavenie, pretože konfiškácia by vyžadovala zmenu ústavy," upozornila TVN 24. Zmrazenie sa má týkať peňazí v hotovosti, v šekoch, peňažných poukážkach, depozitov vo finančných ústavoch či iných firmách, cenných papierov, dlhopisov, akcií a podielov. A zmrazenie hospodárskych rezerv sa má týkať aktív všetkého druhu, hmotných i nehmotných, nehnuteľností či prostriedkov, ktoré môžu poslúžiť na získanie fondov, tovaru či služieb.

Subjekty z "čiernej listiny" budú vylúčené z verejného obstarávania. Zapísané budú môcť byť osoby a firmy, ktoré nefigurujú v zoznamoch EÚ. "Poľsko od začiatku zhodne s únijnými sankciami mrazí všetky aktíva a majetky, ktorých sa to týka priamo z únijných sankcií. V súčasnosti bolo zmrazených niečo viac ako 160 miliónov zlotých (vyše 34 miliónov eur)," uviedol vládny hovorca Piotr Müller. Upozornil, že nejde o zabavenie majetku, ktoré poľská ústava nedovoľuje. Možné je ale majetok zmraziť, aby nemohol byť používaný a nemohli byť z neho čerpané výhody.

Súčasný poľský krok ide podľa hovorcu ďalej ako sankcie Únie, ktorých prijatie vyžaduje jednomyseľnosť, zatiaľ čo Poľsko s odvolaním sa na bezpečnosť podniká kroky len na poľskom území. "Čierna listina" ministra vnútra by mala byť podľa hovorcu verejná.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok