Ceny na Slovensku by v tomto roku mali ešte vzrásť. Inflácia prekročí 10 percent

TA3 TASR
30.3.2022 10:24

Ceny na Slovensku by tento rok mali vzrásť približne o 8 %, budúci rok ešte viac o 10 až 14 %. Vysoká inflácia bude sprevádzaná oslabením ekonomického rastu, ktorý by sa mal v najbližších rokoch pohybovať medzi 2 až 3 %.

V prípade dramatického scenára vojny na Ukrajine by sa mohol v budúcom roku dokonca zastaviť. Pri predstavení novej strednodobej predikcie Národnej banky Slovenska to uviedol jej guvernér Peter Kažimír. 

Centrálna banka v súčasnej situácii plnej neistoty pripravila tri rôzne odhady budúceho vývoja. Ide o scenár vojnový, dramatický vojnový a na porovnanie aj scenár bez vojny, keďže problémy s rastom cien a spomalením ekonomiky by sa objavili aj bez konfliktu na Ukrajine.

"Predpokladáme, že priemerná inflácia na Slovensku v tomto roku sa bude pohybovať okolo úrovne 8 %. V ďalšom roku 2023 predpokladáme ďalší rast inflácie, podľa toho, aký scenár sa naplní, na úrovni 10 až 14 %," vyčíslil guvernér NBS s tým, že takýto nárast cien bude znamenať aj pokles reálnych miezd na Slovensku.

"Predpokladáme, že naša ekonomika sa v najbližších troch rokoch bude hýbať medzi 2 až 3 %. Ak by sme zažili ten horší, dramatický scenár, ekonomický rast by sa v budúcom roku dokonca mohol aj zastaviť," avizoval Kažimír. Ekonomické následky vojny na Ukrajine odhaduje NBS v rozpätí 4 až 7 % hrubého domáceho produktu, teda približne 4 až 7 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok