OSN vyšetrí možné vojnové zločiny zo strany Rusov na Ukrajine. Zriadila nezávislú komisiu

TA3 TASR
30.3.2022 13:07

OSN poverila v stredu troch odborníkov na ľudské práva vyšetrovaním možných vojnových zločinov a iných porušení medzinárodného práva zo strany ruských vojakov na Ukrajine. Informuje denník The Guardian.

OSN vyšetrí možné vojnové zločiny zo strany Rusov na Ukrajine. Zriadila nezávislú komisiu
TASR/AP

Nezávislá komisia, ktorú vedie 71-ročný nórsky sudca Erik Mose, má od OSN mandát "vyšetriť všetky hlásené porušenia ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva a ostatné súvisiace zločiny spáchané počas agresie Ruskej federáciu voči Ukrajine", píše sa vo vyhlásení OSN. 

Mose bol v rokoch 2003 - 2007 predsedom Trestného tribunálu OSN pre Rwandu. Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú ruské ozbrojené sily zo zabíjania a trýznenia civilistov, čoho sa dopúšťajú ostreľovaním a obliehaním ich domovov, najmä v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Moskva oficiálne popiera, že by sa zameriavala na civilistov.  

Na sociálnych sieťach však koluje aj videozáznam, ktorý zachytáva, ako ukrajinskí vojaci zle zachádzajú s ruskými zajatcami. Kyjev pravosť tohto videa spochybnil, no zároveň uviedol, že páchateľov potrestá, ak sa nakoniec preukáže jeho autentickosť.

Ako pripomína agentúra Reuters, Rada OSN pre ľudské práva o zriadení tejto komisie rozhodla 4. marca v reakcii na žiadosť Ukrajiny a jej spojencov. Komisia dostala na vyšetrovanie jeden rok, dodáva The Guardian. 

Svoj vlastný vyšetrovací tím, ktorý sa bude zaoberať vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a inými zločinmi páchanými na Ukrajine vytvorili za pomoci európskej agentúry Eurojust aj Poľsko, Litva a Ukrajina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok