Moskva pri rokovaniach s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenala väčší prelom, uviedol Kremeľ

TA3 ČTK
30.3.2022 12:57

Moskva pri vyjednávaní s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenala žiadny väčší prielom, oznámil na tlačovej konferencii hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko podľa neho ale víta, že Ukrajina svoje požiadavky vedúce k vyriešeniu konfliktu konkrétne písomne ​​formulovala, napísala agentúra TASS.

ONLINE: V Turecku sa začalo ďalšie kolo mierových rokovaní. Erdogan vyzval vyjednávačov na uzavretie prímeria
Twitter/Rustem Umerov

Delegácie Moskvy a Kyjeva zasadli v utorok k ďalšiemu kolu rokovaní v Istanbule. Ukrajina podľa svojich vyjednávačov Rusku podala návrh na cestu k neutralite, ktorá by sa opierala o systém bezpečnostných záruk. Rusko naopak po ukončení hovorov oznámilo, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu.

Vyjednávania pôvodne mali trvať dva dni, nakoniec ale skončili zhruba po štyroch hodinách. Podľa Peskova si obe strany povedali, čo potrebovali, a následne sa vrátili do svojich krajín na konzultácie.

"Je pozitívne, že ukrajinská strana konečne na papier spísala a formulovala konkrétne návrhy. To sa doteraz nepodarilo," povedal novinárom Peskov. "Čo sa ostatné týka, stále nemôžeme hovoriť o niečom sľubnom, nejakých prelomoch - čaká nás ešte veľmi dlhá cesta," dodal.

Podrobnosti z vyjednávania, ako navrhovaný zoznam zahraničných garantov či riešenie sporu o Ruskom anektovaný Krym hovorca Kremľa bližšie nekomentoval, píše TASS. Iba spomenul, že je polostrov "súčasťou Ruskej federácie". Ukrajinská delegácia v utorok oznámila, že súčasťou jej návrhov je aj pätnásťročné konzultačné obdobie o Kryme.

Šéf ukrajinských vyjednávačov Davyd Arachamija dnes v rozhovore s denníkom RBK-Ukrajina zopakoval podmienku, že akákoľvek dohoda medzi Moskvou a Kyjevom nebude možná, kým Rusko neopustí všetko územie Ukrajiny, ktoré zabralo po 23. februári tohto roku. "Hovorili sme o tom od prvého stretnutia. Nemôže robiť polovičné rozhodnutia," dodal Arachamija, podľa ktorého po opustení ukrajinského územia ruskými vojskami o dohode rozhodnú aj Ukrajinci v referende.

Ohľadne istanbulských rozhovorov ešte dnes vystúpi šéf ruskej vyjednávačskej delegácie Vladimir Medinskij, uviedol Peskov. Na otázku novinárov, či hlavný ruský vyjednávač oboznámil ruského prezidenta Vladimira Putina s návrhmi ukrajinskej strany, hovorca podľa agentúry TASS odpovedal sarkasticky: "Čo si myslíte? Nie, nechal si to pre seba."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok