Británia zvažuje dodať Ukrajine pokročilejšie smrtiace zbrane. Obáva sa eskalácie konfliktu

TA3 ČTK
30.3.2022 12:49

Britský premiér Boris Johnson zvažuje dodať Ukrajine pokročilejšie smrtiace zbrane, informoval denník The Times s odvolaním sa na informované zdroje. Ukrajina podľa nich túto výzbroj potrebuje na nadchádzajúcu fázu vojny s Ruskom.

Vojak ukrajinskej Národnej gardy skúma zničené vojenské vozidlo ruskej armády v Charkove
TASR/AP

Ministerský predseda plán dodávok pokročilejších zbraní predostrel na utorkovom zasadnutí britskej vlády. Dal ho do súvislosti s údajnou "väčšou nevypočítateľnosťou a pomstychtivosťou" ruského prezidenta Vladimira Putina. V úvahách britskej vlády ohľadom dodávok zbraní na Ukrajinu zohrávajú úlohu aj obavy z ďalšej eskalácie konfliktu, uviedol denník.

Šéf britskej armády Tony Radakin ministrov informoval, že boje na Ukrajine prechádzajú v "tradičnejší vojnový konflikt". "Ukrajinská armáda nielenže drží veľké mestá, ale núti Rusov k ústupu. S tým sa musí zmeniť aj naša podpora," uviedol nemenovaný zdroj z britského kabinetu.

Johnson nekonkretizoval, aký typ "viac smrtiacich" zbraní by Británia mala Ukrajine dodať, podľa zdrojov z britského rezortu obrany však ukrajinská armáda potrebuje okrem iného ťažké delostrelectvo, aby dokázalo vytlačiť Rusov z východu krajiny. Jednou zo zvažovaných možností sú samohybné húfnice AS-90 s dostrelom až 26 kilometrov. 

Dodanie takýchto zbraňových systémov by zrejme vyžadovalo zaškolenie ukrajinského personálu v susedných krajinách. Johnson sa podľa zdrojov denníka vyslovil aj za to, aby Spojené štáty poskytli Ukrajine protilodné strely a modernejšie systémy protivzdušnej obrany. 

Británia začala zásobovať Ukrajinu ľahkými protitankovými systémami už v januári tohto roku, v tom čase dodala na Ukrajinu 2-tisíc striel NLAW, ktoré účinne pomáhali brzdiť postup ruských jednotiek. Minulý týždeň minister obrany Ben Wallace oznámil dodávky prenosných protileteckých striel Starstreak, ktoré by mohli Ukrajine pomôcť odrážať nálety ruských lietadiel

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok